Vedení některých školek se rozhodlo o ohlášeném útoku informovat i rodiče dětí. "Volala mi paní učitelka ze školky ve dvě hodiny odpoledne, že u nich byla policie a informovala na nekonkrétní anonym. Údajně se chystá zítra nějaký šílenec, pokud neobdrží požadované peníze, vystřílet školku v České republice. Paní učitelky telefonovaly rodičům proto, aby se nevyděsili, pokud nějakou podobnou zprávu zaslechnou v rádiu nebo televizi. Zmínily taky, že na zítra připravují zvýšení bezpečnostních opatření a pochopí, pokud se rozhodneme nechat děti doma," tlumočila matka jednoho z předškoláků z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Malý předškolák tak zítra s největší pravděpodobností zůstane doma. "Paní učitelky byly hodně vyděšené. Doufám, že policie toho šílence vypátrá. V pondělí by přece jen měly jít do školek už všechny děti," zmínila žena.

Požár poničil v obci Novosedly rodinný dům. Hořet začalo kvůli technické závadě.
Požár poničil rodinný dům v Novosedlech, hořet začalo kvůli technické závadě

Podle velitele břeclavských strážníků Stanislava Hrdličky je opatrnost na místě. "Nicméně bezprostřední nebezpečí nehrozí, rodiče mohou zůstat v klidu. Situaci nepodceňujeme a jsme připravení poskytnout součinnost policii," uvedl Hrdlička, který ke školkám v Břeclavi poslal hlídkovat devět strážníků.

Hlídky k nim vyšle i ráno. Ty, které jsou pod přímým dohledem kamer, pak pohlídá operátor systému.

Zvýšenou pozornost věnují lokalitám okolo školek také strážníci v Mikulově. "Strážníci obdrželi informace od policie a u školek posílili hlídky," sdělil mluvčí radnice Dominik Ryšánek.