Začátkem června zakončily bezpečnostní složky akci Tanker na několika místech na Moravě bezmála čtyřicítkou prohlídek domů, jiných prostor a pozemků. Zajistili výpočetní techniku, mobilní telefony, elektronická data, razítka, listinné materiály a téměř šestnáct tisíc litrů minerálních olejů. Plus peníze.

Podařilo se tak rozkrýt a rozbít sofistikovanou síť obchodu s minerálním olejem. „Obvinění s úmyslem vyhnout se platbě spotřební daně a daně z přidané hodnoty dováželi do České republiky nejméně v období od května 2021 do června 2022 ze Slovenska nebo Maďarska modifikované minerální oleje. Jednalo se o motorovou naftu s podílem zhruba 94 procent nafty, kterou oficiálně deklarovali jako produkt používaný k čištění filtrů pevných částic a nezatížený spotřební daní,“ popsal metodu gangu policejní mluvčí Pavel Šváb.

Ilustrační foto
Tragická grilovačka v Brně: po hádce probodl muže, mrtvé tělo našli v korytu

Skupina pachatelů měla zajetý řetězec dopravců a nastrčených společností, přes které byly tyto minerální oleje dodávány až k jednotlivým odběratelům. „Ti si byli vědomi podvodného obchodu a nakupovali minerální oleje za nižší cenu, než je cena motorové nafty, aby ji použili pro pohon motorů ve svých dopravních prostředcích,“ upřesnila Kaňková.

Uvedené minerální oleje se spotřebovávaly na našem území. Aby podvodníci zametli stopy a dokladově se vyhnuli platbě daně z přidané hodnoty, vytvořili fiktivní řetězec firem končící v zahraničí. To mělo zamaskovat zkutečné místo spotřeby, Českou republiku, kde tak docházelo ke krácení nejen spotřební daně, ale i DPH.