„V pondělí v podvečerních hodinách jej policisté vypátrali v lesním porostu u břehu řeky Moravy v blízkosti tamního přístaviště. Policistům prozradil, že se v regionu skrýval na několika místech,“ informoval bez dalších podrobností policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Uprchlíka policisté eskortovali zpět do věznice v Poštorné. „Nyní musí počítat s prodloužením trestu a pravděpodobně i s přísnější vězeňským režimem" dodal Malášek.

Areál věznice v břeclavské části Poštorná. Ilustrační foto.
Vězeň z Poštorné odešel při práci. Vězeňská služba: Občas se to stane

Jeho denní režim by se po návratu do věznice podle Markéty Prunerové, mluvčí Vězeňské služby České republiky, nijak změnit neměl. Je totiž pevně daný. „Nicméně možnost být pracovně zařazený mimo věznici již u těchto případů nepřipadá v úvahu,“ poznamenala mluvčí.

Trestný čin

Na nestřeženém pracovišti se vězni běžně pohybují zcela volně. Prostory věznice dokonce opouštějí. Některý z civilních zaměstnanců poté provádí jejich kontrolu. „Občas mají umožněno dokonce odejít do práce sami. Bohužel se někdy stane, že se někdo nevrátí, většinou jej ale policisté během několika dnů až týdnů najdou,“ vysvětlila již před časem postup při pátrání po uprchlících mluvčí Prunerová.

Odchod z nestřeženého pracoviště může být posuzovaný jako kázeňský přestupek či trestný čin. „A to s ohledem na konkrétní případ. Na délku trestu odsouzeného to tedy může i nemusí mít vliv,“ připustila Prunerová.

Nehoda dvou aut a kamionu na D2 u Velkých Pavlovic.
Nehoda na D2 u Velkých Pavlovic: srazila se tam dvě auta a kamion

Takovýto volnější režim umožňují věznice pouze lidem, kteří se nedopustili závažných trestných činů.

Břeclavští kriminalisté pátrali po tomto vězni od 26. července 2022. Muž byl odsouzený za krádeže.