„Podnikavá" žena z Břeclavska se rozhodla zakrýt své existující dluhy a ještě vymyslela způsob, jak na tom vydělat. Dokonce si k tomu našla dalších šest spolupracovníků. „Z úvěrového podvodu si udělala vlastní byznys," poznamenal vedoucí oddělení hospodářské kriminality Jaroslav Míček.

Ženě a jejím kolegům se podařilo sehnat celkem sedmadvacet zájemců o úvěry. Skupina si podle Míčka vybírala lehce zmanipulovatelné lidi. Šlo o důchodce, bezdomovce 
a sociálně slabé. „Mnozí lidé nevěří peněžním ústavům. Hledají cesty přes různé nebankovní společnosti či rádoby finanční poradce, kterým nejde o to klientovi poradit, ale co nejvíce na něm vydělat," má jasno například Jiří Kachyňa z Velkých Bílovic.

hospodářská trestná činnost na Břeclavsku2015: 200 případů, z toho 129 objasněných (65 %)
2014: 243 případů, z toho 132 objasněných (54 %)
2013: 238 případů, z toho 139 objasněných (58 %)
2012: 204 případů, z toho 122 objasněných (60 %)

Podvodníci podle vedoucího oddělení hospodářské kriminality nesjednávali žádné několikamilionové nebo statisícové úvěry. Šlo o sumy „pouze" okolo třiceti či padesáti tisíc korun. Stačilo jim, když si nechali jejich část v řádu tisíců korun.

Policie na tomto případu pracovala nepřetržitě dva roky. Tedy od roku 2013 až do loňska. „Trvalo nám rok, než jsme jej celý poskládali dohromady. Poslední rok už byla hlavní organizátorka ve vazbě," popsal Míček. Kriminalisté v té době dali dohromady šestačtyřicet skutků, kdy se podvodníci pokoušeli získat nebo získali úvěr. Oslovených bylo devatenáct bank nebo úvěrových společností.

Skupina byla obviněná 
a Okresní soud v Břeclavi její členy také odsoudil. „Hlavní organizátorka šla do vězení na čtyři a půl roku, její spoluviníci dostali tresty v rozmezí od čtyř měsíců do dvou a půl let," informovala Haraštová.

V loňském roce došlo na Břeclavsku k poklesu hospodářské kriminality. A policisté zaznamenali nejlepší výsledek v objasňování těchto případů za poslední roky. Dochází rovněž k poklesu úvěrových podvodů. „Je to způsobené zejména tím, že firmy mají možnost vstoupit do registru dlužníků. Pokud zjistí, že ten, kdo si žádá úvěr, jej už někde nesplácí nebo je vedený u jiné společnosti jako neplatič, vyhnou se mu 
a smlouvu s ním nepodepíší," objasnila policejní mluvčí.