Co přesně se stalo, policisté více komentovat nechtějí. „Všechno je příliš čerstvé. Případ prověřujeme, bližší informace sdělit v tuto chvíli ještě nemohu. Podobné situace se na jihu Moravy objevují naštěstí jen výjimečně,“ dodal Šváb.

Několik tisíc kusů granátů a pancéřových pěstí našli dělníci při výkopových pracích na Znojemsku.
Nález tisíců granátů na Znojemsku: podívejte se na video, jak je odpalovali

Zásah policistů ve své škole potvrdil ředitel Zdeněk Hrabal. Následně také starostka města Hana Potměšilová. „Policie případ aktuálně šetří. Neznám podrobnosti, ale určitě přijmeme nezbytná opatření. Dělali jsme všechno podle metodických postupů, proto došlo k zásahu. Jinak žádné další informace dopředu nesdělím,“ uvedl pro Deník Rovnost Hrabal.

Několik tisíc kusů granátů a pancéřových pěstí našli dělníci při výkopových pracích na Znojemsku.
Nález tisíců granátů na Znojemsku: podívejte se na video, jak je odpalovali

Ještě i v pátek po obědě bylo v okolí školy živo. Především hloučky učňů a žáků přilehlé základní školy horečně diskutovaly nad mobilními telefony o tom, co se dopoledne odehrálo. Žádný z oslovených rodičů a kolemjdoucích se však k věci vyjádřit nechtěl. „Vůbec nevím o tom, že se tady něco odehrálo. Se synem spěchám do nedaleké hudebky. Ani nejsem z Hustopečí,“ zmínila jedna z procházejících žen. Podobně hovořili i další lidé v okolí.

Zbraň k sebeobraně

Plynové pistole podle odborníka Michala Uhra z Břeclavi spadají do zbraní kategorie D, takže je lze legálně získat nejdříve po dovršení osmnácti let. „Pokud je chlapec mladší, dopustil se přestupku v oblasti zbraní a střeliva. V jeho rukách zkrátka neměla co dělat. Legálně mu to nikdo prodat nesmí, prodejci nejsou blázni a znají předpisy. Předpokládám, že to mohl najít třeba někde doma, ale možností je víc,“ uvažoval Uher, který se zabývá moderními zbraněmi.

Zdůraznil, že takzvaná plynovka slouží především k sebeobraně. „Při výstřelu způsobí silný hluk, který zažene protivníka, ale nevyletí z ní žádný projektil. Další možností je náboj s dráždivou látkou, která je například na bázi slzného plynu. Rozhodně s plynovou pistolí nikoho nezastřelíte, ale způsobíte zranění, pokud ji využijete v blízkosti kůže,“ upozornil Uher.

Zraněnou labuť ošetřovali záchranáři v Hlohovci. Měla tržnou ránu na zobáku.
Premiéra pro záchranáře z Rajhradu. Labuti sešili ránu u rybníka v Hlohovci

Informace o zásahu ve škole se po městě rychle rozšířily. Téma řešila také starostka Hana Potměšilová, někdejší pedagožka. „Že bychom ve škole někdy měli podobný případ, si nepamatuji. Jsem schopná pochopit, že se dotyčný chtěl zbraní jen pochlubit spolužákům, nemusel ji přinést se záměrem někomu ublížit. Nemám k tomu ale bližší informace,“ sdělila Potměšilová.

Městský radní a současně ředitel Základní školy v nedalekých Dolních Věstonicích Zbyněk Háder událost přisuzuje měnící se situaci ve světě. „Je násilnější. Takové případy se objevovaly v Americe a velkých městech, aby potom zamířily i do menších. Děti rády napodobují,“ tvrdí Háder.

Ve škole, kterou vede, oceňuje působení mladé preventistky, jež s žáky probírá témata jako drogy, násilí nebo kyberšikana. „Na základě toho, co se stalo v Hustopečích, se může zaměřit i na takové téma. Spolupracujeme s ní dva až tři roky, mám k ní v tomto důvěru,“ dodal ředitel Háder.