Přestože vinobraní teprve začalo, šetřených krádeží hroznů už je v okrese stejně jako loni za celý rok. „V posledních třech letech byl docela klid, teď se ale zloději vracejí. Souvisí to nesporně s tím, že hroznů je méně a rostou jejich výkupní ceny," míní Kamil Prokeš z velkoněmčického vinařství Proqin.

Podle něj navíc v policejních statistikách chybějí případy, kdy se ztratí jenom pár kilo hroznů. „Takové menší ztráty nikdo nehlásí. Letos už jsem jenom ve Velkých Němčicích slyšel 
o třech," uvedl Prokeš.

Hrozny v minulých dnech zmizely také u Boleradic. Kromě více než devíti set kilogramů odrůdy Tramín se tam zloději „hodil" i elektrický plašič špačků, takže škoda se v součtu vyšplhala na dvaadvacet tisíc korun.

Ochránit dozrávající surovinu je složité. „Stoprocentní obrana neexistuje. Řešíme to hlídkami přes den a večerními namátkovými kontrolami, kdy naši lidé objíždějí vinice. Vzhledem k velké poptávce po hroznech uvažujeme také nad pořízením fotopastí," sdělil ředitel vinařství Pavlovín Radim Heča.

Podle Prokeše z Proqinu je namátkové hlídání vinic v noci maximem možného. „Když i někoho nakrásně chytíte, co s ním chcete udělat? Legislativa nám toho moc neumožňuje. Jak zloděje udržíte na místě, než přijede policie? Nemluvě o tom, že mohou být i ozbrojení," upozornil velkoněmčický vinař.

Navzdory jeho slovům už letos policie jeden případ krádeže ve vinicích vyřešila. Desátého září k tomu dílem pomohla i náhoda. „Ve večerních hodinách zastavili dopravní policisté dvojici mužů s hrozny. Na otázku, odkud je vezou, nebyli schopní odpovědět. A tak putovali na policejní služebnu. Při šetření se pak ukázalo, že z vinice u Bavor nelegálně sklidili 460 kilogramů odrůdy Veltlínské zelené," popsala Haraštová.

Krádeže hroznů∙2015 – Policisté řešili tři případy. Jeden byl trestným činem – zloději z vinice u Bořetic odcizili 480 kg hroznů za sedm tisíc korun. Drobné krádeže na Mikulovsku skončily nalezením pachatele. Zmizení hroznů za 4500 korun v Moravské Nové Vsi ne.
∙2014 – Na podzim čtyři přestupky se škodou do pěti tisíc korun. U Morkůvek zmizelo 450 kg hroznů, u Lanžhota 50 kg, u Valtic 150 kg. Známí viníci: dvojice mužů kradla hrozny u Nového Přerova.
V lednu objasnila policie 
i krádež 373 kg hroznů na ledové víno v Brodu nad Dyjí za 18 tisíc korun.