Se slzami v očích sledoval včera nucené uzavření stánků František Tříska. Adventní trhy, které v Plzni trvají vždy měsíc a patří mezi největší v Česku, jsou pro něj, stejně jako pro řadu dalších lidí, klíčové. Osmačtyřicetiletý muž, jenž je trhovcem skoro od malička, byl v šoku a těžko hledal slova.

„Situace je likvidační, neumím se k tomu ani vyjádřit. Vánoční trhy jsou pro nás nejdůležitější. Vydělají nám až čtyřicet procent z celkového výdělku ze všech trhů za rok. Jejich uzavření nás úplně položí. Bereme to jako pohřeb,“ řekl muž.

Vánoční trh na 1. náměstí v Mostě v pátek 26. listopadu.
Most proměnil vánoční trhy na Zimní farmářské trhy. Mají trvat do ledna

Na stánku prodával spolu s dcerou a osmi brigádníky rychlé občerstvení, cukrovinky a drobné dárky. Teď se trápí i tím, co čeká pracovníky, kteří mu pomáhali. „Mají své rodiny a mysleli si, že si tu vydělají na vánoční dárky. Teď ale padnou, protože jsem padl já. Někteří z nich dali výpověď ve svých zaměstnáních, aby tady mohli pomáhat. Co mají dělat teď?“ ptal se trhovec.

Zdroj: DeníkVláda podle něj několik dní dopředu věděla, že trhy zakáže. Vadí mu proto, že informaci nezveřejnili dřív. „Bylo by lepší, kdyby řekli dopředu, že to nakonec zruší, abychom neobjednali jídlo a nenajali brigádníky,“ přemítal zdrcený muž. I kdyby trhy nakonec po pár dnech znovu ožily, bude podle něho hrozně těžké vše znovu nastartovat.

Třeba klobás, které si pro stánek připravoval, se bude muset Tříska zbavit. „Nemůžu udělat ani dobrý skutek a nabídnout jídlo bezdomovcům na ulici. Státu musím totiž papírem prokázat, že jsem klobásy zlikvidoval,“ vysvětloval.

Tříska dále zdůraznil, že všichni trhovci jsou podle něj očkovaní. „Je nefér, že obchoďáky, které navštěvují tisíce lidí, mohou být nadále otevřené. Sortiment, který nabízejí, máme i my, a navíc jsme na vzduchu,“ poznamenal trhovec.

„Doufáme, že se trhy obnoví“

Situaci má, podobně jako řada dalších prodejců, o to horší, že ho tragédie potkala už před rokem. „Loni nám vláda trhy zavřela po čtyřech dnech, letos nás už po dvou informovali, že je z hodiny na hodinu zakážou. Je to nepředstavitelné. Člověk se zadluží dodavatelům za suroviny a všechno přijde vniveč. Tím pádem likvidujete i lidi, kteří vám suroviny a potraviny dodávají,“ vypočítával zoufalý prodejce způsobené škody.

Vánoční trhy na brněnském náměstí Svobody začaly v pátek, kvůli vládnímu nařízení potrvají pouze několik hodin do šesté podvečerní. I přes sněžení na ně zamířily stovky lidí.
Covidové vánoční trhy v Brně: jen na pár hodin. Někteří stánky ani neotevřeli

O kompenzace přitom loni ani nežádal. Podle jeho slov totiž ztráty stejně nevyrovnají, natož, aby z nich člověk dokázal nějak slušně vyžít. Ta dosavadní mu nepomohla, svoji naději teď proto Tříska upíná k nové vládě. „Ve volbách jsme všichni volili pana Fialu, kterému věříme, že by trhy nezavřel. Doufáme, že se trhy ještě obnoví, třeba i po jeho jmenování. Musíme v to stále věřit,“ uvedl.

Že se snad vše ještě v dobré obrátí, se trhovec Tříska snaží věřit i kvůli duchu Vánoc, kterého omezení spojená s covidem těžce zranila. „Zdejší atmosféra se s tou v supermarketech nedá srovnat. Malé děti přitom ale za chvíli ani nebudou předvánoční atmosféru znát. Oni už to berou jako normální, že se před Vánoci nic neděje,“ dodal.