Meteorologové ve čtvrtek vydali varování před větrem platné od dnešních 09:00 do půlnoci na sobotu. Varování se týká severu Vysočiny, jihu Pardubického kraje, Frýdlantska, Jesenicka, Bruntálska, Krnovska a jihovýchodu Moravskoslezského kraje. Jihovýchodní až jižní vítr tam může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

Kalamitní stav už jen ve Středočeském kraji, pojišťovny evidují škody
Pojišťovny evidují škody po silném větru. Kalamitní stav mají jen střední Čechy

V sobotu se varování meteorologů před silným větrem rozšíří o východ Vysočiny, jižní části Jihomoravského kraje, většinu území Zlínského kraje a o téměř celé zbytek Moravskoslezského kraje. Na Frýdlantsku by v sobotu už silný vítr foukat neměl.

V noci na neděli bude vítr podle meteorologů slábnout, ale později v neděli zřejmě opět zesílí. "Z toho důvodu se bude výstraha během soboty pravděpodobně ještě upřesňovat," uvádí ČHMÚ.

Škody za sto milionů

Kvůli silnému větru by lidé v ohrožených oblastech měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty a zabezpečit skleníky. Meteorologové doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny hor.

Dálnice D4.
Na dálnici rychlostí 140 kilometrů za hodinu? Šance je i po volbách

Silný vítr zasáhl ČR také minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř 100 milionů korun. Jde většinou o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu bylo několik set tisíc domácností.