Těžce na ni dopadl i zákaz návštěvy mší. Na nich věřící dobrovolně přispívají na její provoz. „Sbírky na několik týdnů úplně vypadnou a pro nás jsou to klíčové příjmy,“ informovali včera zástupci katolické církve. Například za loňský rok vynesly kostelní sbírky největší náboženské organizaci v Česku 480 milionů korun.

Schůze Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek
Sněmovna schválila prodloužení nouzového stavu. Trvat bude do 12. prosince

Kromě propadu příjmů čelí katolická církev i mimořádným nákladům souvisejícím s pandemií. „Zejména na poli sociální a zdravotní péče očekáváme obrovské neplánované výdaje,“ uvedl generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. Církev totiž provozuje šest nemocnic a prostřednictvím Charity i sociální služby.

Letošní ztráty odhadli zástupci náboženské organizace řádově nejméně na desítky milionů korun.

Čistý zisk 

Loni přitom bylo hospodaření katolické církve v kladných číslech. Zisk z hospodářské činnosti činil 574 milionů korun a pokryl ztrátu z hlavní, tedy duchovní činnosti, která dosáhla 545 milionů korun. Vydělala tak 29 milionů.

Ilustrační foto.
PŘEHLEDNĚ: Jak se budou děti postupně vracet do škol. Co je potřeba dodržet

Katolická církev se připravuje na odluku od státu, která nastane v roce 2030.

Organizace patří mezi velké zaměstnavatele. Přímo či nepřímo dává práci téměř 19 a půl tisíce lidí, přičemž kněží a řeholníci tvoří menší část z tohoto počtu.