„Situace po divokém listopadu vypadá o něco lépe, nicméně incidence je stále poměrně vysoká. Nejlepší situace je v Karlovarském, nejhorší v Libereckém kraji a na Vysočině, kde je incidence přes 700 případů na 100 tisíc obyvatel,“ uvedl dnes po jednání krizového štábu jeho předseda Vít Rakušan.

Štáb dnes ministerstvo zdravotnictví pověřil přípravou konkrétní sady opatření, která by měla platit do konce letošního roku. „Tak, abychom je ve středu na vládě mohli schválit a jasně lidem říci, jak bude vypadat konec roku v České republice,“ řekl ministr vnitra.

Covidové oddělení nemocnice. Ilustrační snímek
Za neděli přibylo 3740 případů covidu. Nadále ubývá i hospitalizovaných

Rakušan také upozornil, že konec nouzového stavu nebude znamenat konec proticovidových opatření. „Série všech opatření bude představena panem ministrem Válkem a mnou po jednání vlády, které proběhne ve středu,“ uvedl Rakušan. „Nesmíme veřejnost informovat na poslední chvíli. I pokud by to byla špatná správa, tak přijde s předstihem. Nemůžeme dávat informace na poslední chvíli.“

„Nevzdáváme se boje proti covidu,“ řekl šéf krizového štábu a doplnil, že nová opatření budou cílit především proti nové variantě omikron. Doplnil také, že na prvním místě zůstává snaha o co nejvyšší proočkovanost. „Hledáme způsob, jak očkování ještě zrychlit,“ řekl Rakušan a doplnil, že klíčová je v tuto chvíli třetí posilující dávka.

Organizace krizového štábu

Ústřední krizový štáb se na dnešním jednání zabýval také svou organizační strukturou. „Pokud se něco v předávání informací lidem nedařilo, bylo to právě to přijímání rozhodnutí na více místech. Začali jsme velmi rychle pracovat na úpravě statutu štábu,“ řekl jeho předseda.

Ministři, jejichž resortů se dotýká covidová situace, tvoří skupinu takzvaných covidových ministrů. Ta se má nově začlenit do struktury krizového štábu, stane se nově pracovní skupinou Bezpečnostní rady státu. Nová vláda chce současně zrušit Radu státu pro zdravotní rizika. „Často tady byla duplicita a na vládu směřovaly dva proudy návrhů, nebylo přitom jasné, který je ten hlavní,“ vysvětlil Rakušan. 

Varování vědců

Vědci kvůli obavám z varianty omikron požádali v dopise premiéra Petra Fialu, aby vláda své rozhodnutí neprodloužit nouzový stav znovu zvážila. Ten má v Česku skončit o vánočních svátcích. O případných dalších opatřeních bude Fialova vláda jednat 29. prosince na základě dat o variantě omikron z Velké Británie. To ale podle vědců může být pozdě.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Vědci žádají prodloužení nouzového stavu, obávají se omikronu

Počty nově nakažených od počátku prosince soustavně klesají. Ubývají také počty pacientů, kteří zůstávají v nemocnicích. Za poslední týden klesl počet hospitalizovaných téměř o čtvrtinu na 4568, ve vážném stavu je 838 z nich.