Divadla, kina či koncertní sály už nemusejí dodržovat rozestupy v hledištích, zrušena budou omezení pro restaurační zahrádky. Od 8. června nebude povinné nosit roušku u bazénů a na koupalištích, nemusejí ji mít televizní a rozhlasoví moderátoři a redaktoři s hosty ve studiu, pokud dodrží dvoumetrový odstup.

Po dvou a půl měsících se v pondělí otevřely hospody a restaurace v Brně. Většina z nich byla zaplněná ze třetiny až z poloviny, řada hostů dala přednost obědu na zahrádkách.
Omezení pro restaurace zřejmě brzy skončí. Ministr Vojtěch navrhl datum

Vláda umožnila od 27. dubna provoz části obchodů, začaly fungovat autoškoly, posilovny, muzea. Další vlna uvolňování opatření přijatých kvůli koronaviru nastala 11. května, kdy se otevřely venkovní zahrádky restaurací, obchodní centra, kadeřnictví a další provozovny služeb.

Rozšiřují se možnosti cestování

Povolené byly po dvou měsících akce do 100 lidí, což se týkalo návštěv divadel, kin či muzeí, svateb, sportovních tréninků nebo mší. V další vlně od 25. května mohli jít v omezeném režimu do škol žáci prvního stupně základních škol, roušky už od toho dne lidé nemusejí nosit ve venkovních prostorech. Hromadných akcí se mohlo zúčastnit nanejvýš 300 lidí.

Současně s uvolňováním omezení se rozšiřují možnosti cestování, zejména do sousedních států. Nadále zůstává povinnost nosit roušky v uzavřených prostorech, jako jsou prostředky veřejné dopravy, obchody, nemocnice či úřady.

Česko-rakouská hranice v Dolním Dvořišti
Cestování do Maďarska a Rakouska se uvolní. Letadla z EU mohou přistát

Od pondělí budou moct žáci druhých stupňů základních škol a všech ročníků středních škol na konzultace či třídnické hodiny. Stejně jako u prvního stupně nebo žáků posledních ročníků základních a středních škol nebude kvůli riziku šíření koronaviru docházka povinná. Děti budou ve školách rozděleny do skupin nejvýše po 15.

Jednotné přijímací zkoušky

Zájemci o studium maturitních oborů budou dělat v pondělí a úterý na středních školách jednotné přijímací zkoušky. Letos je k nim přihlášeno 93 908 uchazečů, tedy zhruba o 4000 víc než loni. Kvůli opatřením proti covidu-19 budou mít žáci na složení zkoušky místo dvou pokusů jen jeden.

Premiér Andrej Babiš (ANO) hovoří 5. června 2020 v Praze na tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády
Nestrašte druhou vlnou, vzkázal Babiš opozici. Plošná omezení už vláda nezavede

Výsledek bude platit pro všechny školy, na které se přihlásili. Termíny zkoušek se letos kvůli pandemii koronaviru posunuly, původně se měly konat v půlce dubna. Podobně jako maturity budou i přijímací zkoušky provázet nezbytná hygienická opatření.