Náměstek ministra zdravotnictví Prymula v nedělním vysílání České televize uvedl, že se někteří lidé nechali zlákat svátečním obdobím a slunečným počasím a vydali se ven. Někteří přitom porušili nařízení vlády, nedodržovali dvoumetrové rozestupy a nenosili roušky. „Následky bude možné pozorovat za týden,“ uvedl epidemiolog.

Prezident Miloš Zeman.
Česká společnost není mrtvá, je zraněná, řekl ve velikonočním projevu Zeman

„Slunečné dny nás lákají ven a bohužel nás mohou mást, že už máme vyhráno. Nemáme. Stále platí mimořádná opatření a omezení pohybu. Moc děkuji Policii ČR za spolupráci při jejich kontrole veřejnosti a vysvětlování, jaká pravidla je nutné dodržovat,“ napsal na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Prymula také přiznal, že české nemocnice musely kvůli koronavirové epidemii omezit péči o běžné pacienty. Vláda podle něj chystá změnu stávajících opatření tak, aby omezení nedopadla na osoby s jinými chorobami, než je covid-19. Pacienti s koronavirem podle Prymuly nemocnice v Česku nezahltí. „Máme poměrně vysokou rezervní kapacitu,“ vysvětlil a doplnil, že by nově nemocnice mohly například provést operace, které musely od počátku epidemie odložit.

Armáda a perníčky z Penamu

Internet během víkendu zaplavily informace o tom, že vojáci rozváží namísto ochranných pomůcek velikonoční perníčky firmy Penam. Ta patří do koncernu Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš a v únoru 2017 ho převedl do svěřenského fondu.

„Včera do našeho Domova pro seniory přivezla Armáda ČR dvě veliké krabice . Všichni očekávali, že to jsou testovací sady na covid pro zaměstnance. V krabicích jsou ovšem velikonoční perníčky z Penamu,“ napsal na twitteru bývalý poslanec Michal Kučera. 

Armádní generál Aleš Opata něco takového odmítl. „Po internetu se šíří, že armáda rozváží perníky do domova pro seniory. Je to naprosto nepravdivá informace. Žádáme omluvu od těch, kdo tyto zprávy rozšiřují,“ vzkázal prostřednictvím twitteru.

Kučera následně připustil, že krabice s perníčky nepřivezli do domova pro seniory v Lounech vojáci v uniformách. „Takže se celá kauza vysvětluje. S akcí AČR v Domově pro seniory se svezla i aktivita roznosu perníčků příznivcem ANO. Na krabicích byly navíc ještě nápisy ‚schváleno vládou‘. Tak není divu, že to v Domově pro seniory brali jako akci jednu. AČR se velmi omlouvám,“ uvedl.

Koronavirus v číslech

V českých nemocnicích je v současné době hospitalizováno 442 pacientů s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru SARS-CoV-2. Na jednotkách intenzivní péče musí být kvůli vážnému průběhu onemocnění covid-19 umístěno 87 lidí. Do domácího ošetřování dosud lékaři propustili 299 osob.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vystoupil 6. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády o dalších opatřeních při řešení dopadů epidemie koronaviru.
Kdy se otevřou další obchody? Havlíček: Vláda scénáře zveřejní v úterý

Počet provedených testů za 24 hodin během Velikonoc kolísá. Zatímco v předchozích dnech dosáhla tato statistika vrcholu, když 8. dubna laboratoře prověřily rekordních 8164 vzorků, v sobotu provedli odborníci pouze 4841 testů. Výkyv v sobotu zaznamenal podíl osob s prokázaným onemocněním na celkovém počtu testovaných v daném dni. Zatímco o den dříve měly pozitivní výsledek tři procenta vzorků, v sobotu to bylo 3,51 procenta.

Pokud by se přírůstek v počtu nakažených přiblížil 400 případům za den, vláda podle Prymuly přestane s uvolňováním opatření proti koronaviru.