Takzvané číslo R označuje, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný člověk. Pokud je nad jedničkou, epidemie zrychluje, údaj pod jedničkou značí zpomalování. Nad touto zlomovou hranicí se drží číslo od konce srpna, v posledních dnech nicméně jen o několik setin. Minulý týden se takzvané R-číslo pohybovalo kolem 1,1 a před dvěma týdny bylo zhruba 1,4.

Minulý týden laboratoře ve všední dny prokázaly v průměru 510 nových případů covidu. Počet 599 nakažených z tohoto úterý je nejvyšší od 25. května, od té doby bylo dosavadním maximem 582 nákaz ze 7. září. Z odhalených téměř šesti stovek pozitivních testů bylo 44 seniorů nad 65 let. Nákaza se nyní podle odborníků šíří zejména mezi mladšími neočkovanými lidmi.

Oddělení pro pacienty s covid-19. Ilustrační foto.
Krizové scénáře nemocnic pro další vlnu: Oddělení změní na covidová za pár hodin

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování opatření je nyní spíš než počet zjištěných nákaz rozhodujícím ukazatelem, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. V úterý ministerstvo evidovalo 169 hospitalizovaných, o devět víc než ve stejný den předchozího týdne a o pět méně než v pondělí. Počet lidí ve vážném stavu se v posledních dnech pohybuje kolem 30.

Takzvané incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stouplo na 29 případů, předtím pět dní stagnovalo na 28. Dál je nejvyšší v Praze, kde se zvýšilo na 50 případů nákazy za týden na sto tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj se 43 případy. Naopak nejlépe je na tom nyní Královéhradecký kraj s incidenčním číslem 11, Liberecký má 12 případů v přepočtu na obyvatele. Mezi okresy přetrvává nejméně příznivá situace na Opavsku, kde připadá na sto tisíc obyvatel 83 nových případů nákazy za posledních sedm dní.

Očkování proti koronaviru
Povinné testování očkovaných? Nepočítáme s tím, prohlásil Vojtěch

Odborníci předpokládají, že současná vlna nezatíží nemocnice tak dramaticky jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to zejména kvůli velkému počtu lidí, kteří jsou už proti covidu očkováni nebo nemoc prodělali.

Tempo očkování zpomaluje

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku, tedy od začátku loňského března, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,69 milionu případů nemoci. Drtivá většina lidí se z nákazy vyléčila a 30 446 lidí s covidem-19 zemřelo. Počty úmrtí ve srovnání s prázdninami zvolna rostou, za pondělí jich ministerstvo eviduje čtyři a za úterý jedno.

Ilustrační snímek
Vláda změnila pravidla. Na plavání budou děti z jedné školy moci i bez testů

Plně naočkováno je v republice 5,9 milionu lidí, tedy asi 55 procent populace. Cílem státu je proočkovanost alespoň 70 procent. Očkovat se nyní mohou zájemci od 12 let. V poslední době tempo očkování zpomaluje - zatímco v červnu či červenci se denně očkovalo i přes sto tisíc lidí, během srpna klesly denní počty na desítky tisíc a v posledních týdnech se počítají v řádech tisíců. Uplynulý den zdravotníci podali přes deset tisíc dávek vakcíny, minulé úterý jich bylo o skoro tři tisíce víc.