Setrvale se snižuje i tzv. incidenční číslo. Za posledních sedm dní připadá na sto tisíc obyvatel 608 případů covidu, předchozí den to bylo 639. Nejvyšší zůstává na Vysočině, kde za týden přibylo v přepočtu na sto tisíc obyvatel 763 nakažených, Liberecký kraj vykazuje 758 případů. Nejnižší je týdenní incidence nadále v Karlovarském kraji, momentálně 342.

Reprodukční číslo udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nakažený, je druhý den na hodnotě 0,81. Pod klíčovou hodnotou jedna znamenající zpomalování nákazy, je od začátku prosince. Z těch, u nichž testy v pondělí odhalily koronavirus, byla necelá desetina, konkrétně 837 případů, zjištěna u lidí nad 65 let. Právě senioři patří k nejzranitelnější skupině.

Covidové oddělení v litoměřické nemocnici.
Vláda chystá změny opatření. Rakušan: Konec nouzového stavu neznamená uvolnění

Novým koronavirem se v Česku od loňského března prokazatelně nakazilo přes 2,4 milionu lidí, z nich 35 401 zemřelo. Do poloviny prosince umírala denně víc než stovka nakažených, od té doby se počty zemřelých pohybují v desítkách denně. Oproti minulému měsíci jsou ale zatím prosincové statistiky úmrtí horší - od začátku prosince zemřelo 2093 lidí s covidem, zatímco za první dvě listopadové dekády bylo zemřelých 1339.

Snížit riziko úmrtí, těžkého průběhu i hospitalizace má očkování. Od konce loňského prosince zdravotníci v ČR podali už skoro 15 milionů dávek vakcín a plně naočkováno je přes 6,6 milionu lidí. V pondělí bylo naočkováno téměř 80 500 lidí, tedy podobně jako před týdnem. Většina si přichází pro posilující dávku vakcíny.

Klíčovým ukazatelem pro vývoj epidemie je i pozitivita provedených testů, která se v poslední době pozvolna snižuje. Týdenní průměr pozitivních testů se u diagnostických indikací, tedy u lidí s příznaky, pohybuje kolem 25 procent, ještě na začátku prosince se nákaza prokázala u každého třetího testovaného. V případě epidemiologické indikace, kdy se testuje po rizikovém kontaktu, je pozitivita pod 12 procenty.

JIP ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady (FNKV), kde se léčí pacienti s covidem.
Zdravotní sestra popisuje, jak se "léčí" v covidu. Je to lež, reaguje nemocnice

U nejčastějšího preventivního a plošného testování se covid prokáže u zhruba pěti procent vzorků. V pondělí laboratoře vyhodnotily podle dosavadních údajů skoro 92 tisíc testů, zhruba dvě třetiny z nich přesnější PCR metodou. Před týdnem eviduje ministerstvo testů víc, přes 118 tisíc.

Vláda projedná opatření 

Přestože v Česku epidemie v posledních týdnech zpomaluje, obavy panují ze šíření varianty omikron, která může být podle odborníků nakažlivější než dosud dominantní delta. Nová koaliční vláda Petra Fialy (ODS) se rozhodla Sněmovnu nežádat o prodloužení nouzového stavu, který tak skončí 25. prosince. Podle premiéra to ale neznamená rozvolňování.

Testování na koronavirus. Ilustrační snímek
Vědci žádají prodloužení nouzového stavu, obávají se omikronu

Kabinet chce v boji proti šíření nákaze využívat jiné nástroje a je připraven reagovat, pokud se situace zhorší. O protiepidemických opatřeních platných do konce roku bude vláda jednat ve středu.