V ČR je od začátku pandemie k dnešnímu ránu přes 7500 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru. "Epidemiologická situace je lepší a lepší. Máme po několik dní pozitivních záchytů méně než 50 nebo 60. Včera (úterý) bylo přitom 8700, takže to není tím, že bychom méně testovali," uvedl Dušek.

Hokej. Ilustrační foto.
Překvapivé zjištění. Koronavirus více ohrožuje vrcholové sportovce, tvrdí vědci

Podle něj testy mírně narůstají. "Postupně se dostává epidemie pod kontrolu a nikde v populaci se nekontrolovaně nešíří krom lokálních ohnisek, na které je potřeba dát pozor. Zmínil bych Chebsko, Mariánské Lázně, Domažlicko a částečně Zlín," vyjmenoval Dušek. V těchto oblastech se v poslední době objevilo více případů nákazy.

S nemocí covid-19 zemřelo v ČR 227 lidí, mnohdy starší lidé nebo lidé s vícero vážnými nemocemi. Skoro 3000 lidí se z nemoci vyléčilo.

Dílčí výsledky na začátku května 

Předběžné dílčí výsledky studie kolektivní imunity by mohly být kolem 5. května, řekl Dušek. Podle něj ale nebudou tyto výsledky hned komplexní, studie navíc půjde na oponenturu zahraničním oponentům. V ČR je k dnešnímu ránu přes 7500 potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru.

Nicolette Schelzigová.
Místo učení kryje záda záchranářům. Někdy je to na omdlení, říká studentka

Dušek upozornil, že studie nepřinese zlom. "Chtěl bych tlumit očekávání. Studie by neměla přinést závěry, které by měly narušit debatu o rozvolňování opatření, což se odvíjí od objektivní současné reality," uvedl Dušek.

Hlavní cíl studie je podle něj zjištění, jaká je hladina protilátek v populaci. "To nám naznačí jakýsi imunizační potenciál toho viru. Od toho se bude odvíjet celá řada úvah o tom, jakým způsobem například dávat pozor na zranitelné skupiny obyvatel, jak se připravovat na vstupy těchto obyvatel například na léčbu do nemocnic," popsal Dušek. Vedlejšími cíli je podle něj popsat například rozdíly mezi jednotlivými lokalitami. 

Dušek uvedl, že zatím nelze zveřejňovat informace ze studie. "Chtěl bych poděkovat všem občanům za projevený zájem a omluvit se za diskomfort, který někdy nastal. V té rychlosti nešlo všechno vychytat. Pokud bychom to někdy opakovali, určitě bychom některé věci udělali jinak," uvedl Dušek. Například v Brně se první den při otevření stanu sešlo moc lidí, dlouho čekali a dohadovali se o pořadí. Další dny už byly v místě koridory nebo lístky s pořadím.

Bez negativního výsledku testu musí pendleři (s výjimkou těch, co pracují v kritické infrastruktuře) do karantény.
Pendleři na odběr vzorků. Od středy se testuje na hranicích v Dolním Dvořišti

V Brně byly stany na Moravském náměstí a u kampusu, ode dneška je jen na Moravském náměstí. K dnešnímu ránu byla naplněná kapacita skupin u mladších i starších dospělých a seniorů, zbývalo odebrat vzorky jen u několika dětí. Stan ale dále testuje lidi, které k testům pošle Český statistický úřad nebo Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM). Část je chronicky nemocných, aby se udělala analýza i u této skupiny.

Týdenní testování začalo minulý týden a koná se kromě Brna v Praze a Olomouckém kraji. Předpoklad byl otestovat 27 tisíc testů ve čtyřech věkových skupinách od dětí přes mladší dospělé, starší dospělé až po seniory.