U většiny nakažených má nemoc mírný průběh, téměř o desetinu ale za poslední den vzrostl počet hospitalizovaných s covidem-19. V nemocnici je s koronavirem podle údajů k pondělku 166 lidí, což je nejvíce od 11. května. V těžkém stavu je 34 z nich. Podíl hospitalizovaných mezi aktuálně nemocnými ale zůstává poslední zhruba měsíc pod třemi procenty.

Za celý minulý týden odhalily laboratoře v zemi zhruba 2440 případů koronaviru, což bylo proti předchozímu týdnu o víc než pět stovek víc. V pátek byl zaznamenán druhý nejvyšší denní nárůst od vypuknutí koronavirové epidemie, přibylo 483 nově nakažených. O víkendu sice nárůst zpomalil, o volných dnech ale bývá menší množství provedených testů. Z pondělních 7876 testovaných se nemoc prokázala u 3,26 procenta. V neděli to bylo téměř sedm procent. Od začátku března provedly laboratoře víc než 910 tisíc testů.

Roušky v době koronaviru - Ilustrační foto
Roušky jsou zpět: Kde je nosit a jak se o ně správně starat

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených má nyní Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel víc než 58 nových případů covidu-19. Následuje Praha s téměř 49 případy na 100 tisíc obyvatel za uplynulý týden a Mělnicko se zhruba 40 případy.

Ode dneška je v Česku znovu povinné zakrývat si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou, na úřadech, při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízeních nebo na vnitřních akcích od stovky účastníků. Děti, které dnes zahajují nový školní rok, roušky plošně nařízené nemají, některé školy je ale vyžadují ve společných prostorech.

Plošná opatření 

První případy nákazy koronavirem se v Česku objevily 1. března, první člověk s covidem zemřel o tři týdny později. Zhruba od poloviny března začala vláda zavádět plošná opatření proti šíření koronaviru, která dosud nebývalým způsobem omezila volný pohyb a cestování, podnikání nebo každodenní aktivity lidí. Postupné uvolnění přišlo před prázdninami. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch poskytl 26. srpna 2020 v Praze rozhovor ČTK
Vojtěch: Počty nakažených porostou. Za světlo na konci tunelu považuji vakcínu

Nyní se stát ke zpřísnění pravidel vrátil kvůli pokračujícímu nárůstu počtu nemocných i zářijovému návratu dětí do škol a lidí z dovolených, kvůli kterému se epidemiologové obávají zhoršení situace. Izolace pro nakažené a karanténa pro lidi, kteří s nimi byli v kontaktu, se nicméně od dneška zkracuje ze 14 na deset dní.