Premiér rovněž uvedl, že praktičtí lékaři by měli od příštího týdne dostávat napřímo vakcínu Moderna, přičemž za květen a červen by mělo jít o 454 tisíc dávek. "Pfizer bude chodit jen do očkovacích míst," zdůraznil premiér. 

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
Podávání piva přes plot a další situace. Co se od pondělí může stát v hospodě

„Zrychlí to očkování u praktických lékařů a pomůže urychlit očkování u starších kategorií, které stále čekají,“ doplnil později šéf Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Všechny dodávky AstryZenecy, které dorazí v květnu budou na druhé dávky. Distribuce bude probíhat tak, že si praktický lékař objedná vakcínu u distributora. Lékaři by si měli objednávat podle potřeb,“ dodal. 

V Česku bylo podáno již 3 901 001 očkovacích dávek, přičemž vakcinaci má ukončenu 1 065 694 lidí. Většině z nich byla přitom aplikována vakcína od firmy Pfizer/BioNTech. Očkuje se i látkami od společností Moderna, AstraZeneca a Johnson&Johnson. K vakcinaci dochází převážně v očkovacích centrech. 

Podle Babiše čeká na očkování u praktických lékařů v současnosti přes 216 tisíc lidí, z toho asi 23 tisíc je starší 80 let. Od pondělní se podle Babiše budou moci k očkování registrovat lidé nad 40 let. Po této věkové kategorii pak český premiér plánuje otevřít registraci pro všechny.  

Babiš na tiskové konferenci konstatoval, že vývoj epidemie je v současnosti příznivý. „Na druhé straně dost rozvolňujeme. Musíme být opatrní a bylo by dobré, kdyby si to všichni uvědomovali," uvedl. 

Praktičtí lékaři kritizují rozdělování vakcín 

Společnost všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evengelisty Purkyně, která sdružuje přibližně pět tisíc praktických lékařů, ve čtvrtek kritizovala rozdělování vakcín.

"Na praktické lékaře a jejich sestry, (…) je svalována vina za neschopnost koordinátorů očkování zajistit ochranu nejzranitelnější části populace," napsala společnost v prohlášení. Ordinace ale podle společnosti nedostaly příležitost očkování pro své pacienty zajistit, neboť krajští koordináří preferují velká očkovací centra. 

Na termín očkování čeká přes čtyřicet tisíc lidí nad 80 let a 90 tisíc lidí ve věku 70 až 79 let, většina z nich právě v ordinacích.  "Pro distribuci vakcín do ordinací stanovili podmínku registrace pacientů do systému, která ordinace zaměstnala náročnou administrativou, ale ordinace následně nedostaly dostatek vakcín ani pro tuto skupinu," uvedli všeobecní lékaři.

Očkování proti koronaviru. Ilustrační snímek
Epidemická situace se nadále lepší. Ve středu bylo naočkováno přes 80 tisíc lidí

Oficiálně začalo očkování v ordinacích praktických lékařů od 1. března. Lékaři ale upozornili na to, že v ten den si mohli začít jen objednávat vakcíny pro skupiny po 100 pacientech. Dodávky potom podle nich chodily nepravidelně a lišily se i v krajích. Někde dodávali praktikům i vakcínu od Pfizer/BioNTech, někde čekali na AstraZeneku. Od dubna se přímo do ordinací distribuuje jednodávková vakcína Johnson & Johnson.