Zesilování západního až severozápadního větru očekávají meteorologové už dnes, a to postupně na celém území České republiky s výjimkou východu Moravy. Nárazy větru budou místy dosahovat rychlosti 65 až 80 kilometrů, na horách i 110 kilometrů v hodině.

V neděli vítr místy dál zesílí. "Nejvyšší hodnoty nárazů, a to 70 až 110 km/h, na horách i kolem 130 km/h, očekáváme v neděli během dopoledních a odpoledních hodin," uvádí ČHMÚ. Vítr se podle něj začne zvolna utišovat v neděli k večeru.

Největší riziko silného větru platí podle aktualizované výstrahy pro celou severovýchodní polovinu Čech, včetně části Středočeského kraje a Prahy. Dále pro téměř celou Vysočinu a Olomoucký kraj i celý Jihomoravský kraj. S vysokým nebezpečím silného větru musí od půlnoci na neděli počítat také lidé ve východních částech Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Dopravu komplikoval sníh i náledí

Část Česka v sobotu trápil sníh a vítr. Silničáři na Vysočině odklízeli sníh přes noc asi se 70 sypači. "Jezdili jsme před půlnocí i po půlnoci, kolem sedmdesáti sypačů. Jezdili všude poměrně hodně, skoro po celém kraji. Všechno je teď projeté, nemám hlášeno, že by byl problém. Vítr je ale ještě pořád čerstvý, tak se někde mohou tvořit sněhové jazyky, podle výstrahy má i chumelit," řekl dispečer Správy a údržby silnic kraje Vysočina Jiří Hejnák.

Sněžení na silnici. Ilustrační foto.
Česko o víkendu zasáhne silný vítr, na horách bude mít sílu orkánu. Má i sněžit

Opatrní při cestě do Krkonoš a Orlických hor musejí být řidiči v Královéhradeckém kraji. Na nesolených silnicích tam leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Pozor si motoristé musejí dát na sněhové jazyky, které tvoří silný vítr. Sníh pokrývá místy i silnice na Broumovsku v okrese Náchod, uvedli silničáři. Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin pět centimetrů sněhu. Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém kraji byly ráno po chemickém ošetření většinou mokré a s opatrností sjízdné.

V Jihomoravském kraji by řidiči dnes ráno měli dávat pozor na popadané větve na silnicích, na Znojemsku se v noci v souvislosti s větrem objevovaly volně létající předměty. Ve vyšších polohách se mohou tvořit sněhové jazyky. Vyplývá to z upozornění, které měla na webu v brzkých ranních hodinách Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje. Pro nákladní vozidla nad 12 tun je uzavřená silnice obcemi Podomí a Krásensko na Vyškovsku, dále mezi Krásenskem a Lipovcem na Blanensku a Lipovcem a Kotvrdovicemi na Blanensku.

Silničáři vydávají nová upozornění po několika hodinách. Zatímco kolem třetí a čtvrté hodiny upozorňovali na popadané stromy ve více regionech v kraji a na Znojemsku na létající předměty, po sedmé hodině ranní už byla situace podle jejich upozornění klidnější.

Silnice první třídy číslo 11 na Orlickoústecku v úseku od Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody je sjízdná jen se sněhovými řetězy. Řidiči musejí být opatrní i na ostatních silnicích na Orlickoústecku, na nichž leží vrstva sněhu, uvedli silničáři. Na silnici 1/14 mezi Dlouhou Třebovou a Ústím nad Orlicí na zhruba padesátimetrovém úseku vyvěrá voda na vozovku a namrzá. "V místě je snížená rychlost a místo je označeno nebezpečím smyku," uvedli silničáři.

Ve vyšších částech Olomouckého kraje leží na silnicích rozbředlý sníh nebo jeho zbytky. Zvýšeně opatrní musejí řidiči být především na vedlejších tazích Jesenicka, ale i Olomoucka, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). V noci v kraji opět sněžilo, kvůli větru se stále mohou tvořit na silnicích v otevřených prostranstvích sněhové jazyky.

Silnice mezi Svitavami a Poličkou je uzavřená kvůli navátému sněhu.
Vítr i sněhové jazyky. Počasí komplikovalo dopravu, u Opatova uvízl autobus

V Moravskoslezském kraji ve vyšších polohách zůstávají silnice sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy na nich může stále ležet vrstva uježděného sněhu, zvláště na Opavsku nebo v Beskydech. Na Novojičínsku pak silničáři na silnicích nižších tříd upozorňují na rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací, které na webu zveřejnilo ŘSD.

Při cestách po Zlínském kraji je nutná zvýšená opatrnost především na silnicích Vsetínska. Na hlavních tazích Vsetínska se může tvořit místy náledí, řidič musejí počítat i se silným větrem. Možností namrzání vozovek musejí předpokládat i na Kroměřížsku, na vedlejších silnicích Zlínska zase leží rozbředlý sníh, vyplývá z informací ŘSD.