Vítr může zejména v nárazech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 kilometrů za hodinu. Zejména v Beskydech a Jeseníkách hrozí vzhledem k předchozím srážkám vyšší riziko vyvracení stromů na podmáčené půdě. "Po delším období bez silného větru a vzhledem k olistění stromů je vyšší pravděpodobnost polomů a dalších škod," uvedli meteorologové. Vítr by měl v noci na čtvrtek zvolna slábnout.

Poslankyně Karla Šlechtová
Exministryně Šlechtová má koronavirus. Poslanci ANO a ČSSD museli do karantény

Silný vítr zasáhne ve středu většinu republiky s výjimkou Zlínského kraje a jižních okresů Jihočeského, Jihomoravského kraje a Vysočiny. Může poškodit lesy a způsobit menší škody na budovách, uvedli meteorologové. Lidé by měli zajistit okna, dveře či skleníky, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, být opatrní při pohybu venku a při řízení vozidel. Návštěvníci hor mají omezit túry a nevydávat se zejména na hřebeny.

Prohlubující se sucho

Meteorologové také upozornili na to, že déletrvající srážkově podprůměrné počasí prohlubuje sucho zejména v částech Ústeckého a Středočeského kraje. "Čerstvý vítr ve středu navíc zvýší riziko šíření případných požárů. Výraznější srážky zde očekáváme až v noci z pátku na sobotu 29. srpna," uvedl ČHMÚ.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.
Vystrčila čekají na Tchaj-wanu přisná opatření. Země se obává koronaviru

Lidé kvůli hrozícím požárům nemají rozdělávat oheň v přírodě, zejména v lesích, ani vypalovat trávu. Nebezpečné je také odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče či jiné zdroje otevřeného ohně.