V dalším díle pravidelného podcastu Deníku „Evropa pro Čechy” s evropským editorem Deníku Lubošem Palatou se setkáme se samotnou hraběcí špičkou české šlechty. Se senátorem Tomášem Czerninem, jehož celé jméno zní Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav, se zastavíme u nešlechtického života jeho rodiny za bývalého komunistického režimu.

Podíváme se také očima TOP 09 na současné složení vládní koalice z hlediska evropské politiky. „Tato vláda vytvoří podmínky, abychom euro vůbec přijmout mohli,“ říká k přijetí jednotné evropské měny Czernin, jehož strana je jednoznačným příznivcem zavedení eura.

Za správný krok považuje místopředseda Senátu i TOP 09 podporu tří demokratických prezidentských kandidátů celou vládní koalicí. To se podle něj zúročilo v druhém kole voleb, kdy jak Pavel Fischer, tak Danuše Nerudová podpořili jasně Petra Pavla a přispěli k jeho úspěchu.

Otevřená podle senátora také zůstává společná kandidatura koalice Spolu, tedy TOP 09, lidovců a ODS, v evropských volbách na jaře příštího roku. O tom a o mnohé dalším je tento díl podcastu Evropy pro Čechy.

Podcast Deníku „Evropa pro Čechy“ o dění nejen v Evropské unii vysíláme už třetím rokem každou středu ve 12:00. Pořadem provází evropský editor Deníku Luboš Palata.