Zdroj: Redakce

Každý Čech ročně spořádá v průměru pět kilogramů ryb. „Sezonu“ mají na talířích především o Vánocích. Aby kapři a další šupináči doputovali na štědrovečerní tabuli včas, jsou již nyní v plném proudu tradiční výlovy rybníků.

Výlov Sadoňského rybníka a 4. Myslivecko-rybářská slavnost v Rožmitále pod Třemšínem.
Výlov Sadoňského rybníka doprovázela Myslivecko-rybářská slavnost

Zdroj: Deník Data

Ty obhospodařované se v tuzemsku rozkládají na více než 40 tisících hektarech. Rybáři z nich každoročně získají téměř 22 tisíc tun. Zhruba polovina z nich zůstává v Česku, ta druhá míří za hranice – zejména do Polska a Německa.

Zdroj: Deník Data

Nejčastěji rybáři vytahují kapry, kteří se na výlovech podílejí 18,4 tisíce tun, tedy zhruba devadesáti procenty. Lososovité a býložravé ryby se drží na pomyslných stupních vítězů v uctivém odstupu se zhruba jedním tisícem tun.

Zdroj: Deník Data

Rybáři při výlovech již tradičně pořádají doprovodné akce pro veřejnost. Regionální redakce Deníku proto vytipovaly ty nejlepší ze všech koutů republiky. Na jihu Moravy na vás stále čeká výlov Nesytu, na jihu Čech rybníka Bezdrev.

Ilustrační foto
Výlovy rybníků jsou v plném proudu. Většina úlovků skončí jinde než na talíři

Ostatně právě jižní Čechy jsou již po staletí rybníkářským rájem – například v okrese Jindřichův Hradec zabírají vodní plochy přes šest procent území. Suverénně nejvíc z celé ČR.

PROKLIKEJTE SI INFOGRAFIKU V INTERAKTIVNÍ PODOBĚ: