Spotřeba vody - InfografikaZdroj: DeníkNehledě na zmenšující se zásoby podzemních vod spotřeba vody v českých domácnostech stále roste. Průměrný Čech si tak loni podle statistiků denně z vodovodu natočil 90,6 litru vody. Je to o 3,3 litru více než před pěti lety.

Nejnáročnější jsou Pražané, jejich průměrná denní spotřeba vody dokonce přesáhla 113 litrů. Na spodním konci žebříčku je Zlínský kraj, tam průměrná spotřeba dosáhla 78,7 litru.

Kde ušetřit?

Kvůli vysoké spotřebě vody se mnoha lidem při vyúčtování protáčejí panenky. Prodraží se třeba jen kapající kohoutek. Proto již mnoho odběratelů vody přemýšlí o tom, kde ušetřit.

Ilustrační snímek
Vydatné deště pomohly. Zemědělské sucho mizí i z hlubší vrstvy půdy

„Mezi nejoblíbenější způsoby šetření patří duální splachování pro WC, která jsou samozřejmostí u všech novějších staveb a rekonstrukcí,“ uvedl Václav Kužílek ze společnosti Grohe, jež vyrábí vybavení koupelen. Atraktivní jsou i úsporné sprchy nebo bezdotykové vodovodní baterie.

O úspory se snaží i vodárenské společnosti. Zavádějí tzv. chytré dispečinky, jež pomáhají dovést vodu do regionů, kde jí je právě nedostatek.

„Tento systém sbírá data z okolních měst a vidí aktuální zásoby i spotřebu a dokáže tomu přizpůsobit výrobu vody,“ řekl Bohdan Soukup z Veolie. Pomáhá také snižovat ztráty ve vodovodech, které například ve Středočeském kraji dosahovaly až 25 procent. „Chytré dispečinky umožňují přesnější monitoring poruch a úniků, i proto jsme ztráty snížili na 14 procent,“ uvedl.

Takto vypadá přibližovací cesta na Velkém Javorníku po úpravě.
České unikum. Lesák z Bordovic bojuje proti suchu, upravuje cesty

Podle odborníků i na naší spotřebě vody závisí budoucnost planety. „Není to jen voda z kohoutku, vodní stopou je zatížena i produkce potravin, oblečení a elektrické energie. Tato vodní stopa nemá přímý dopad na sucho v České republice, ale jedná se o celosvětovou bilanci vody,“ dodal Ondřej Rychecký ze spolku RHYME, jenž o významu vody informuje veřejnost.