Seznam laboratoří, které provádějí testování, zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na specializovaném webu koronavirus.mzcr.cz. Je tam uvedena například pražská nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice Ostrava, Fakultní nemocnice Brno či Aeskulab Ostrava či Vidia-Diagnostika.

Ilustrační foto
Boj vlády s koronavirem pod palbou kritiky: Chybějí respirátory i testy

Na webu je uvedeno zatím osmnáct laboratoří. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) jich však prý provádí testy více než stovka. Kompletní souhrnný seznam však zatím nikde neexistuje.

Ne všechny ministerstvem zmíněné laboratoře navíc zatím k dobrovolným testům přistoupily. „Pakliže někdo chce, může se nechat vyšetřit, ale až od pondělí a za poplatek 2900 korun. Je to proto, že hysterie je velká a zbytečně bychom zatěžovali kapacitu laboratoří, materiálu i personálu,“ řekl Pražskému deníku mluvčí Bulovky Filip Řepa.

Podobně již zmíněná Vidia-Diagnostika na svém webu píše, že zatím bere pouze indikované případy. Stejně tak ministerstvem uvedená Spadia Lab.

Pirátský europoslanec Marcel Kolaja (na archivním snímku)
Místopředseda EP Kolaja má zdravotní potíže, čeká v karanténě na výsledky testů

"V současné době nejsme schopni zajistit odběr vzorků od rizikových pacientů, který by byl bezpečný pro ostatní pacienty a zaměstnance laboratoře. Čekáme na doporučení státních orgánů, jakým způsobem tyto odběry provádět,“ konstatuje na svém webu.

Vzorky hygienikům

Zatím tak je možné odevzdat vzorky pouze hygienikům či na odběrových místech. Například v Praze jsou čtyři místa, kde je možné se otestovat. Třeba Nemocnice Na Bulovce či Ústřední vojenská nemocnice. „Od pondělí bude po Praze jezdit speciální sanitka, v níž budou zdravotníci provádět domácí testy,“ řekl Pražskému deníku mluvčí pražské hygienické stanice Zdeněk Boublík. Tato sanitka ale zamíří pouze tam, kam ji pošlou hygienici.

V Plzeňském kraji pak odebírá od soboty obyvatelům Plzeňského kraje už druhá sanitka. Informovala o tom radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková.

„Sanitka denně odebere dvacet vzorků, dosud po kraji jezdila jen jedna,“ uvedla pro Plzeňský deník Stárková.

Ilustrační foto.
Testovat chce čím dál více lidí, občas se na ně ale zdravotníci nedozvoní

Připomněla, že kromě sanitek je jediným odběrným místem v Plzeňském kraji Fakultní nemocnice v Plzni. O tom, kdo bude testován na koronavir rozhoduje podle místa, kde dotyční pobývali, a podle příznaků epidemiolog.

Podobně i v dalších krajích fungují sanitky, například v Moravskoslezském kraji je odběrné místo ve Fakultní nemocnici Ostrava. Konkrétnější informace jsou dostupné na speciálních linkách uvedených na výše uveden webu. Většinou ale tato místa varují, aby tam lidé chodili až po předchozí domluvě a po doporučení od lékaře.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník