Jak známo, Česká republika poslala Kyjevu protitankové střely, univerzální kulomety, ale též tanky T-72, raketové systémy a bojové vrtulníky Mi-24. Hodnota vojenské pomoci činí přes čtyři miliardy korun. Z pochopitelných důvodů ji ministerstvo obrany nespecifikuje ani neuvádí její přesnou cenu. Šéfka resortu Jana Černochová (ODS) zdůraznila, že tyto dodávky nijak neohrožují obranyschopnost republiky. „V našich skladech jsou ještě věci, které armáda nepotřebuje, nemá už na ně třeba vyškolené lidi nebo munici,“ uvedla.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.
Přijali jste nás bez váhání. Každý Ukrajinec je vděčný českému lidu, říká Kuleba

Pro občany ČR je možná ještě důležitější její ujištění, že osmdesát procent vojenských dodávek proplatí Severoatlantická aliance. „Do fondu NATO jsme od prvního momentu začali posílat žádosti o možnou kompenzaci. V tuto chvíli nám fond uznal 80 procent našich dodávek,“ řekla novinářům Jana Černochová.

Avšak ozývají se hlasy, které tento typ pomoci zpochybňují. V anketě Deníku 75 procent lidí odpovědělo, že je proti tomuto typu pomoci. Je to také téma prezidentské kampaně. Andrej Babiš tvrdí, že pro něj je zásadní mír. Několikrát řekl, že kdyby byl zvolen na Pražský hrad, ze všech sil by o něj usiloval. Ani jednou ovšem neuvedl, že je proti vyzbrojování Ukrajiny. Petr Pavel to bere jako povinnost České republiky, která má zkušenosti s mnichovanstvím.