„Příčinou většinou bývá změna pobytu, nedostatečné množství tekutin přijímaných během dne a málo pohybu,“ vypočítává některé z příčin gastroenterolog, profesor Milan Lukáš z pražské kliniky ISCARE.

Zácpu však podle něj mohou vyvolat také některé choroby tlustého střeva. Častěji jí trpí ženy, mohou za to ženské pohlavní hormony gestageny, které snižují pohyblivost střev.

Ilustrační snímek
Jak na nafouklé břicho? Vyzrát na nadýmání lze několika způsoby

Kdysi se lékaři domnívali, že několikadenní zácpa může způsobit intoxikaci organismu. „Tuhle teorii jsme opustili již před třiceti lety,“ říká profesor Milan Lukáš, nicméně pocit plnosti, bolesti břicha, nadýmaní a plynatost, které jsou se zácpou spojeny, mohou velmi nepříznivě ovlivnit kvalitu života.

Zácpou většinou trpí pacienti s dráždivým tračníkem, ale může signalizovat i kolorektální rakovinu či tak vzdálené nemoci, jako jsou peptický vřed žaludku nebo kaménky v močových cestách. K zácpě mohou podle profesora Lukáše vést rovněž některé endokrinní choroby, jako je například snížená činnost štítné žlázy. 

Úprava životního stylu 

Léčit se dá úpravou životního stylu, dostatkem pohybu, zvýšeným příjmem vlákniny a pitím dostatečného množství tekutin. „Nemá-li to efekt, pak se podávají laxativa nebo změkčovadla stolice,“ vysvětluje profesor.

Zácpu, nadýmání a plynatost způsobují dietní chyby třeba právě v období Vánoc, nadužívání alkoholu, černé kávy, živočišných tuků, změna složení střevních mikrobiotů, ale i užívání antibiotik.

Výživová poradkyně Štěpánka Čápová
Výživová poradkyně Štěpánka Čápová: Existuje způsob, jak nepřibrat o Vánocích

„Pakliže je zřejmá vyvolávající příčina, zácpy se zbavíme celkem snadno. V případě, že se jedná o projev funkční poruchy trávicí trubice, je definitivní odstranění těchto symptomů již obtížnější, ale je to možné,“ říká profesor Lukáš.

„Velmi účinná je v tomto ohledu tzv. fodmap dieta, která spočívá ve vyškrtnutí některých surovin z jídelníčku. Patří mezi ně např. lepek, cibule, česnek, laktóza či fruktóza,“ uzavírá.