Ministerstvo systém, který vychází z rizikového skóre a na něj navázaných pěti úrovní opatření, zavedlo v polovině listopadu. Kritici, například sněmovní opozice, upozorňují, že při rozhodování se jím vláda už několik týdnů neřídí. Od 14. ledna odpovídá skóre čtvrtému stupni, opatření ale zůstala v nejpřísnějším pátém.

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová
Vláda schválila opatření: levnější respirátory i zpřísnění pravidel pro cesty

"V současné době ale toto není možné uvolnit právě kvůli tomu, že je ne zcela jasné, jak rychle se bude šířit britská mutace, a pořád jsou přetížené kapacity nemocnic. Takže ukazovat teď tento systém a vyvolávat nějakou naději, která by ani nemohla být konkrétně datována, si myslím, že by nebylo zodpovědné," uvedl Blatný.

Nový systém je podle něj koncipovaný tak, aby umožnil dlouhodobě žít s covidem a postupně dovolí aktivity, které dřív možné nebyly.

Navýšení kapacit

Tabulka opatření se upravuje od začátku ledna, její pracovní návrhy se objevily v médiích. Už dříve Blatný avizoval, že ve stupních, kdy už bude povoleno shromažďování nebo pořádání akcí, by mohlo být možné navýšit kapacity, pokud budou mít účastníci negativní test na koronavirus.

Rizikové skóre PES se počítá z počtu nakažených v obecné populaci a mezi seniory na 100 tisíc obyvatel za 14 dní, reprodukčního čísla a příjmů do nemocnic, kdy nakažený o své pozitivitě neví. Před změnou 6. ledna byl čtvrtým parametrem podíl pozitivních ze všech provedených testů. Kvůli zavedení antigenního testování, které podíl zvyšovalo, byl ale nahrazen.

Urgentní příjem nemocnice v Chebu.
Děsivá realita v nemocnicích. Není čas na jídlo ani odpočinek, říká záchranář

Nová tabulka bude jako další podmínku pro přechod do nižšího stupně přísnosti opatření požadovat také počet hospitalizovaných s covidem-19 a počet lidí na jednotkách intenzivní péče.

Opatření jsou nyní rozdělena do pěti stupňů podle přísnosti. Popisují jednotlivé sféry podnikání, provozu škol, kultury nebo sportu, stanoví například počet lidí, kteří se mohou potkávat. Ve dvou nejpřísnějších je také zaveden noční zákaz vycházení. Samotnou tabulku jako celek vláda neschválila, převádí ji do mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví nebo usnesení vlády.