Zatímco v únoru činila průměrná marže u nafty 3,03 koruny za litr, o měsíc později to bylo 4,91 koruny. Téměř dvojnásobně pak vzrostla přirážka českých pumpařů u benzinu. V únoru se pohybovala na úrovni 2,29 koruny za litr, v březnu už pumpaři „kasírovali“ průměrně 4,39 koruny.  

Zavádění plošných opatření vnímají někteří analytici jen jako krátkodobé řešení. Podle analytika společnosti Akcenta CZ Miroslava Nováka navíc přichází nápad na snížení spotřební daně v Česku pozdě. „Cena ropy a pohonných hmot je velmi volatilní (dochází ke kolísání ceny - pozn.red.) a v červnu se již může situace sama od sebe stabilizovat,“ říká Novák.

Vláda Petra Fialy (ODS) se ve středu rozhodla snížit spotřební daň benzinu a nafty o korunu padesát na litr
Daň na benzin a naftu klesne. Řidiči to nemusí poznat, varují ekonomové

Deník přináší stručné srovnání, co již některé vlády udělaly ve snaze zlevnit motoristům pohonné hmoty.

Česko
Od června do konce září bude nižší spotřební daň na benzin a naftu. Konkrétně se sníží o 1,5 koruny na litru. Vláda už dříve rozhodla o konci přimíchávání biosložek, čerpací stanice pak musí od poloviny března hlásit průměrné prodejní ceny.

Polsko
Vláda rozhodla v rámci boje s rekordní inflací a jejími důsledky snížit DPH z 23 na osm procent.

Itálie
Italská vláda se k rekordním cenám postavila velmi rázně. Už v březnu přijala speciální energetickou vyhlášku, která zasahuje i ceny pohonných hmot. Nejenže v Itálii snížili daň na pohonné hmoty o 25 centů (cirka šest korun), ale navíc vyhláška umožňuje zaměstnavatelům poskytovat „stravenky na benzin“ až ve výši 200 euro ročně (4900 korun).

Ilustrační snímek.
Ministerstvo financí kontrolovalo marže. Ceny u pump jsou v pořádku, zjistilo

Německo
Zkrotit ceny u čerpacích stanic se Němci rozhodli snížením energetické daně na pohonné hmoty. Po dobu tří měsíců by měla být cena za litr benzinu snížena o 30 centů, za litr nafty pak o 14 centů (v přepočtu 7,3 koruny; respektive 3,4 koruny).

Maďarsko
Řidiči tu u čerpacích pump zaplatí maximálně 480 forintů za litr nafty či benzinu. V přepočtu na českou měnu je to bez mála 32 korun. Zastropování maximálních cen platí do konce května. Je ale velmi pravděpodobné, že bude prodlouženo.

Slovinsko
Ceny pohonných hmot se vláda rozhodla zastropovat. Minimálně do konce dubna je maximální cena za benzin stanovena na 1,5 eura, tedy necelých 37 korun. Naftu se smí prodávat za maximální cenu 1,54 eura, což je cirka 38 korun.

Irsko
Až do konce srpna platí v Irsku snížená spotřební daň na pohonné hmoty. Na litr nafty činí „sleva“ 15 centů (cirka 3,6 koruny), u benzinu je to 20 centů (pět korun) na litr.

Velikonoční beránek může mít různé tvary, forem je mnoho.
Velikonoční drahota. Pečení i koleda se letos kvůli inflaci výrazně prodraží

Chorvatsko
Chorvati nejprve vyzkoušeli zastropování prodejních cen u pumpařů, od tohoto kroku ale nakonec upustili. Hrozilo uzavírání podniků. Vydali se nově cestou stanovení maximální marže, a to ve výši 0,75 kuny za litr (2,4 koruny). Kromě toho vláda snížila spotřební daň o 0,4 kuny u benzinu a 0,20 kuny u nafty (v přepočtu o 1,3 koruny respektive 0,7 koruny).

Francie
Od dubna až do konce července platí v zemi sleva na pohonné hmoty (benzin a naftu) ve výši 15 centů na litr – v přepočtu 3,7 koruny.