„Policajt nebo voják na každém rohu. Jen si říkám, kde se jich tolik ve městě se čtrnácti tisíci obyvateli vzalo,“ pokračuje Otto. Přidává i sankce za porušení nařízení vlády: pokuta do výše 1300 dirhamů (okolo 3900 korun), případně jeden až tři měsíce vězení. Marocké úřady takto podle českých sportovců postihují už na dva tisíce lidí!

Hraniční přechod v Plesné na Chebsku
Prymula: V řádu týdnů se zřejmě zmírní pravidla vycestování

„Nás sebrali na ulici kousek od apartmánu, strčili do auta a odvezli na stanici,“ říká Petra, potřebující běhat i přes omezení. Angličtina u marockých – francouzsky či arabsky hovořících – policistů příliš nezabírá. Českou maratonskou mistryni a jejího trenéra pouštějí s domluvou až po intervenci činovníka z atletické akademie v Ifrane.

„Děti, kterých je tu jinak spousta, jsme tři týdny takřka neviděli. Až na holčičku pobíhající na dvorku od dveří k brance,“ popisuje Otto. Restaurace nefungují. Malé krámky ano, ale prodávají přes dveře, majitelé berou jen hotovost a bankovky dezinfikují. V pět večer se pak objevují houkající policejní auta a obchodníci obratem zavírají.

POD FOTO:AFRICKÉ Švýcarsko, tak se říká okolí města Ifrane v Maroku, je tu takřka alpská atmosféra.Foto:  MK Seitl OstravaZdroj: Deník / Radek Luksza

„Šok jsem zažila poté, co jsem doběhla další trénink a někdo hned silně a vytrvale klepal. S hrůzou jsem otevřela… a za dveřmi stála sousedka s obrovským talířem plného jejich úžasného tradičního kuskusu,“ říká Petra. Otto naopak líčí obavy místních z Evropanů, když potřebuje opravit pedál kola, na němž svěřenkyni doprovází.

Ambasáda nemůže pomoci

Oba jsou ve spojení s českou ambasádou v Rabatu, která jim však nemůže pomoci. „Mezinárodní námořní a letecká osobní přeprava je přerušena. Vnitrostátní přeprava je silně omezená, vycházení z domu je možné pouze na zvláštní povolení potvrzené marockými úřady,“ vzkazují z velvyslanectví. A nejméně týden se nic nezmění.

„Strach nemáme, když se pomalu s nikým do styku nedostaneme. Raději bychom chtěli být zpět v Ostravě, jen nevíme, kdy budeme moci odletět,“ konstatuje trenér. Situaci s koronavirem v Maroku a Evropě – potažmo Česku – si netroufá porovnat. O mnohem vyšší úrovni i dostupnosti lékařské péče v tuzemsku je však přesvědčen.

Speciální let.
V Praze přistálo letadlo s Čechy z Austrálie a Nového Zélandu

Petra hovoří o ekonomickém dopadu: „Na bydlení si musím v této chvíli půjčovat!“ Prakticky celý marocký tréninkový pobyt totiž hradí sama, sponzora nemá a náš atletický svaz ji nepodporuje. „Chybí mi samozřejmě i mí tři synové. Naštěstí jsou samostatní,“ uzavírá běžkyně. O domácí záležitosti se jí i trenérovi nyní starají příbuzní.