"Tchaj-wan je čínským teritoriem," řekl Wang. "A země, které s Čínou udržují diplomatické vztahy, to musí uznat," uvedl ministr s tím, v opačném případě by to znamenalo vměšování se do vnitřních záležitostí Číny.

"Překročil červenou čáru. Čína musí svou suverenitu a teritoriální integritu bránit," dodal Wang, který během tiskové konference opakovaně zdůraznil nutnost dodržování principu jedné Číny.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil 1. září 2020 v Tchaj-peji na zasedání Legislativního dvora, tchajwanského parlamentu
Jsem Tchaj-wanec, uvedl Vystrčil. Tamní parlament mu dal medaili za diplomacii

Německý europoslanec za Zelené Reinhard Bütikofer dnešní Wangovu návštěvu v Berlíně označil za skutečnou výzvu pro Maase. "Bude solidární s Českou republikou kvůli útokům Wanga I?" položil si Bütikofer otázku na twitteru. Maas se na tiskové konferenci v úvodním prohlášení Česka skutečně zastal. Po tiskové konferenci europoslanec poznamenal, že Maas na čínské hrozby Česku reagoval dobře.

Německý ministr řekl, že Evropská unie se svými partnery jedná s úctou. "Totéž očekáváme od druhých. Nátlak k tomu nepatří," prohlásil. Zároveň označil za důležité, že EU chce v zahraniční politice i v případě Číny postupovat v úzké soudržnosti. Maas rovněž řekl, že v úterý o kauze hovořil s českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem.

Již v pondělí čínský minitr zahraničí nešetřil ostrými slovy na odresu druhého nejvyššího ústavního činitele České republiky, který o víkendu odletěl na historicky významnou cesty do Tchajwanu. "Vystrčil zaplatí vysokou cenu za to, že oficiální cestou na Tchaj-wan porušil princip jedné Číny," uvedl Wang I.

"Mě samozřejmě to prohlášení mrzí, protože zasahuje do vnitřních záležitostí České republiky. Jsme svobodná země, která má zájem mít dobré vztahy se všemi, a já věřím, že tomu tak bude i přes to prohlášení," řekl Vystrčil českým novinářům. 

Výhrůžky z Číny

Celou věc ihned začal řešit i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle jeho slov je vyjádření čínského ministra za hranou. "Vyjádření vnímám jako něco, co není v diplomatických vztazích obvyklé. Očekávám, že čínská strana nám ta slova vysvětlí, protože jsou už za hranou," uvedl v pondělí Petříček. Za nemístné a nepatřičné považuje slova čínského ministra zahraničí i premiér Andrej Babiš. 

Zápisník z Tchaj-wanu.
VÝHERNÍ SERIÁL DENÍKU: Tchaj-wan udělal z Česka unijní počítačovou velmoc

Náměstek ministra Martin Tlapa si následně předvolal čínského velvyslance Čang Ťien-mina a vyjádřil zásadní nesouhlas s vyjádřením.

Podle Vystrčila bylo Wangovo prohlášení podobné tomu, co bylo obsaženo v čínském dopise, který obdržel bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Připomněl tak kauzu dokumentu, který byl objeven v pozůstalosti Kubery. Čínská ambasáda se v něm ostře vymezovala proti jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

Deník spolu se zpravodajským serverem Deník.cz vám prostřednictvím našeho zpravodaje Luboše Palaty budou od soboty přinášet celý týden pravidelné exkluzivní zpravodajství a reportážní postřehy z historicky významné cesty předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Buďte u toho a vyhrajte s Deníkem!

VÝHERNÍ SERIÁL O TCHAJ-WANU

Od soboty 29. srpna běží celý týden jak v tištěném Deníku, tak zde na našem webu seriál představující tento krásný asijský ostrov v Tichém oceánu. Na konci seriálu, v sobotu 5. září, bude zveřejněn test o Tchaj-wanu. Zapojte se do něj i vy! Pravidelně nás celý týden čtěte a zvýšíte šanci na výhru. Deset z vás se může těšit na zajímavé ceny pocházející přímo z Tchaj-wanu.

MIMOŘÁDNÁ CESTA

Cesta druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedy Senátu Vystrčila je historická z hlediska Česka, Tchaj-wanu, ale i světové diplomacie. Jde o nejvýznamnější evropskou návštěvu Tchaj-wanu za posledních padesát let. A na jaká témata se můžete v Deníku těšit? Podívejte se do našeho přehledu.

Soutěž se seriálem o Tchaj-wanu.Zdroj: Deník