Online reportáž

Zatímco v Číně se lidé v obavách z nákazy uchylují k takovým extrémům, jako je používání ovocných slupek, plastových lahví, vložek a dokonce podprsenek coby improvizované ochranné masky, mnoho Japonců přichází s vlastním vynalézavým řešením.

Prof. MUDr. Petr Husa, CSc. přednosta Kliniky infekčních chorob FN Brno
Přednosta Kliniky infekčních chorob: Pro šíření koronaviru tu chybí podmínky

Co je koronavirus.Zdroj: DeníkStrach z nového koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19 vedl k celosvětovému nedostatku ochranných roušek a masek, k jejich panickému skupování, spekulantství i trestným činům. Před nedávnem zloději ukradli 6000 chirurgických roušek z nemocnice v Kóbe v západním Japonsku. Jiný druh zásob pak sháněli ozbrojení lupiči, kteří přepadli závozníka před hongkongským supermarketem a ukradli mu 600 rolí toaletního papíru.

V Japonsku se mezitím ručně vyráběné masky stávají trendem sociálních sítí. Objevují se stále nové návody na to, jak si vytvořit vlastní roušku s pomocí kapesníků, šátků a dokonce i kávových filtrů a gumiček. Zatímco někteří odborníci radí, že umývání rukou je účinnější než nošení ochranné roušky - a jiní dokonce tvrdí, že vícenásobně použitelné masky jsou zdraví nebezpečné, mnozí stále věří, že jakákoli maska je lepší ochranou než žádná.

Pochybnosti o účinnosti roušek

Virologové ovšem mají pochybnosti ohledně účinnosti roušek proti vzduchem šířeným virům, i když podle některých zjištění mohou pomáhat zabránit přenosu viru z rukou do úst.

Časopis Cotton Time zaměřený na ruční práce se rozhodl vyvěsit návod, jak si krok za krokem ušít vlastní ochrannou masku, na své webové stránky - a překvapil ho prudký nárůst návštěvnosti.

"Náš časopis vychází jednou za dva měsíce, ale my jsme si nemohli dovolit čekat, proto jsme se rozhodli zveřejnit návod na ušití roušky už nyní. V dobách, jako je tato, jednoduše musíte pomáhat, protože je to správné," řekla šéfredaktorka časopisu Jumi Išidová.

Nemocnice v rakouském Innsbrucku na snímku z 25. února 2020
Nákazu koronavirem hlásí i Dolní Rakousy. Francie ruší veřejné akce

"Máme desetkrát vyšší návštěvnost než obvykle. Na šití podle našeho návodu nepotřebujete šicí stroj a zvládnete to, i když jste naposledy šili ve škole na hodině ručních prací," dodala. Podle japonského svazu výrobců hygienických produktů bylo v Japonsku v roce 2018 vyrobeno více než 5,5 miliardy jednorázových roušek - z toho 4,3 miliardy pro soukromé užití.

Společenský trend

V Japonsku, jehož obyvatelé se za všech okolností snaží držet krok s módou, se masky a roušky staly módním doplňkem, který už mnoho lidí ani nespojovalo se zdravím a hygienou. Někteří se jejich nošením jen zapojili do společenského trendu, zatímco pro jiné se staly doslova závislostí.

Ovšem koronavirus jim znovu vrátil jejich původní účinek a změnil roušky a dezinfekční prostředky v základní potřebu, především pro starší obyvatele.

Koronavirus.Zdroj: Deník