Pusté ulice, tma a ticho. Zákaz vycházení řadě starších Francouzů připomněl praktiky z II. světové války. Tenkrát nacisté zaváděli policejní hodinu kvůli spojeneckým náletům i větší kontrole vzpurného obyvatelstva. Dnes se zavadí kvůli neviditelné a často také smrtelné hrozbě.

Sebastian Kurz.
Ať nedopadneme jako v Česku, varuje rakouský kancléř Kurz

O této soboty se v Paříži, Lyonu, Aix-Marseille, Rouenu, Lille, Saint-Etienne, Montpellier, Toulouse a Grenoble nebude smět od deváté hodiny večerní do šesté hodiny ranní ven. „Naším cílem je omezit i soukromé kontakty,“ uvedl Emmanuel Macron při rozhovoru pro dvě francouzské televizní stanice a doplnil, že si občané nyní dovolili jistý oddech, ale ten musí bohužel skončit.

Podle představených opatření má omezení platit minimálně čtyři týdny. Za jeho porušení bude pokuta 135 eur. Ve středu, kdy prezident oznámil zavedení policejní hodiny, se ve Francii nakazilo koronavirem dalších 22 951 osob. Součet všech infikovaných od začátku pandemie už přesáhl číslovku 820 tisíc. A na covid v zemi galského kohouta pak zahynulo přes 33 tisíc Francouzů.

Mobilizace lékařů

Před týdnem v pařížských nemocnicích bylo pacienty s covidem obsazeno více než 40 procent speciálních lůžek s dýchacími přístroji. Úřady proto nařídily nemocnicím mobilizovat další lékaře a odložit některé plánované operace. „Obrovská vlna nových případů je totiž teprve před námi a do boje musíme vložit veškerou sílu,“ uvedla Aurelien Rousseau, vedoucí pařížské regionální zdravotní agentury, pro Guardian.

Video Reinera Fuellmicha se na internetu objevuje i s českými titulky, informace v něm obsažené však odborníci označují za lživé nebo zavádějící a zmanipulované
Covid je podvod, hlásá německý právník. Lži šíří i o "podplacených" lékařích

Koronavirus se po celém světě prokázal již u více než 38 milionů lidí, milion osob na něj zemřelo. Vyplývá to z posledních údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie monitoruje globálně. Milion nakažených v posledních několika týdnech celosvětově přibývá za tři až čtyři dny. Omezení zavádí řada zemí, včetně České republiky.

Například v Katalánsku ve Španělsku budou od čtvrtka uzavřeny všechny bary a restaurace po dobu 15 dnů. Špatné zprávy pak přicházejí z Ruska. Tamní ministerstvo zdravotnictví zase varuje, že 90 procent nemocničních lůžek určených pro pacienty s covidem je již obsazeno. A to se druhá vlna pandemie teprve rozjíždí.