Ruští vojáci se v předchozích dnech stahovali ze severní části Ukrajiny. Svou pozornost nyní směřují především na Luhanskou a Doněckou oblast. Podle britského ministerstva obrany je jejich hlavním cílem dobytí přístavu Mariupol. Pokud město padne, získá Rusko přímé spojení mezi ukrajinskou pevninou a okupovaným Krymem.

Britové ale současně upozorňují, že ukrajinští obránci se nadále urputně brání. Město, které je již týdny v obležení ruských jednotek, zatím zůstává z větší části pod kontrolou Ukrajinců, kterým se dokonce podařilo znovu získat některé strategicky klíčové oblasti.

V neděli pozdě večer i v pondělí ráno byly slyšet další výbuchy v ukrajinském černomořském přístavu Oděsa, kde žije zhruba milion lidí. Zprávy o případných raněných či obětech zatím nejsou k dispozici.

Ukrajinský generální štáb v pondělí ráno potvrdil, že za poslední den odrazila ukrajinská armáda sedm ruských útoků v Luhanské a Doněcké oblasti. „Zničeno bylo 43 vozidel, dvě obrněná vozidla a minomet. Protivzdušná obrana sestřelila tři letadla, vrtulník a dvě rakety,“ stojí ve zprávě.

Bombardování čelila v pondělí také oblast na pomezí Dněpropetrovské a Chersonské oblasti na jihovýchodě země. Guvernér Dněpropetrovské oblasti Mykola Laksuk uvedl, že při ostřelování nikdo nezemřel. „Situace je pod kontrolou, v oblasti nejsou žádné nepřátelské jednotky,“ napsal.

Bomby v noci dopadly také na Charkov na severovýchodě země. Podle místní policie při útoku zahynuli čtyři lidé, dalších třicet bylo zraněno. Mezi zraněnými jsou podle policie i tři děti, dvěma z nich ještě nebylo ani šest let.

Na Ukrajinu dorazily podle polského deníku Gazeta Wyborcza i členové Wagnerovy skupiny. „Wagnerovi žoldáci v Doněcku. Fotografie zveřejněná bloggerem napojeným na GRU před hotelem Park Inn. Řada Wagnerovců jsou přitom nacisté, jak mi někteří sami řekli. Ironické,“ napsal na twitteru investigativní novinář Christo Grozev a přiložil fotografii, která má zachycovat jednoho z Wagnerovců v hlavním městě Doněcké oblasti.

Stahování Rusů ze severu Ukrajiny

Město Černihiv na severu Ukrajiny zůstalo po ruských útocích zdevastované. Starosta Vladyslav Atrošenko uvedl, že zničeno bylo zhruba 70 procent města. Úřady se navíc obávají, že město bude nadále čelit ostřelování. „Rusové se po Ukrajině pohybují jako doma a to, že teď odešli, ještě neznamená, že se nevrátí. Dnes je ticho, uklízíme, odminováváme. Ale stačí hodina a půl, aby se k nám dostali,“ řekl Atrošenko a doplnil, že ruské jednotky vyčkávají na běloruské hranici.

Ukrajinský voják u mrtvého civilisty.
Zvěrstvo, genocida. Smrt civilistů ve městě Buča pobouřila Západ, reaguje i ČR

Ruské jednotky se mezitím stahují také ze Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny. Guvernér oblasti Dmytro Žyvytskyj uvedl, že v okolí Konotopu stále zůstávají zbytky ruských jednotek. „Ukrajinci je postupně likvidují,“ prohlásil.

Civilní oběti

Úřad Organizace spojených národů pro lidská práva v pondělí ráno uvedl, že od počátku války zahynulo na Ukrajině nejméně 1400 civilistů a dalších více než 2000 bylo zraněno. Podle OSN se jedná o „střídmý odhad“ a skutečný počet obětí ruské invaze bude daleko vyšší. 

Podle ukrajinských úřadů zemřelo od začátku války v zemi osmnáct novinářů, další byli zraněni či uneseni. Ztráty ruské armády pak Kyjev odhaduje na více než 18 tisíc vojáků. Tyto informace však nelze nezávisle ověřit.