Ruské ozbrojené síly se i nadále soustředí na Donbas, Mariupol a Mykolajiv na východě Ukrajiny. Pokračují také v útocích na civilisty, jako byl páteční úder na vlakové nádraží v Kramatorsku, který si vyžádal 50 životů. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany s odkazem na informace rozvědek.

Britské ministerstvo obrany očekává, že Rusko také zvýší své letecké aktivity na jihovýchodě Ukrajiny. Ruské jednotky zde podle informací zpravodajců podporují námořní síly, které pokračují ve vypouštění řízených střel.

„Ruské ambice vytvořit pozemní koridor mezi Krymem a Donbasem však nadále narážejí na ukrajinský odpor,“ uvedlo britské ministerstvo obrany. Ukrajinská armáda tvrdí, že Moskva chce upevnit pozemní koridor mezi dvěma proruskými separatistickými republikami na východě Ukrajiny a ukrajinským poloostrovem Krym, který Rusové anektovali v roce 2014.

V Luhanské oblasti je třeba provést další evakuaci, protože v posledních dnech zesílilo ostřelování a přicházejí další ruské jednotky, uvedl její gubernátor Serhij Hajdaj. V obcích po celém regionu stále zůstává asi 30 procent lidí, kteří byli vyzváni k evakuaci.

Rusové v sobotu ostřelovali město Severodoněck, přičemž granáty zasáhly zejména obytné čtvrti, elektrické vedení a vodovod. Část města je proto v součanosti bez dodávek vody a elektřiny. Podle místní správy zachvátily plameny v důsledku ostřelování také bytovku, čerpací stanici a jeden z podniků v Lysyčansku, který se nachází ve stejné oblasti. 

Ukrajinští vojáci ve městě Kozelec, které se jim v úterý 29. března podařilo osvobodit od ruských vojsk
Ukrajinci vytlačili Rusy ze severu země. Blíží se velká bitva o Donbas

Zdroj: DeníkV severoukrajinském Černihivu zemřelo od začátku války nejméně 700 lidí. „Můžu vám říct odhad, zemřelo okolo sedmi set lidí. Jde o vojáky i civilisty,“ sdělil agentuře Unian starosta ostřelovaného Černihivu Vladyslav Atrošenko. Ve městě zůstává okolo 90 tisíc obyvatel, před válkou jich v něm přitom žilo okolo tří set tisíc.

Na sobotu bylo dohodnuto deset humanitárních koridorů pro evakuaci lidí z obléhaných regionů, informovala vicepremiérka Iryna Vereščuková. Je mezi nimi i jeden koridor pro evakuaci osob soukromou dopravou z města Mariupol.

Podle ukrajinské generální prokuratury, kterou citovala agentura Unian, zemřelo od začátku ruské invaze na Ukrajině nejméně 169 dětí, z toho dvě během posledních 24 hodin. Tyto informace nejde nezávisle ověřit. Prokuratura zároveň upozornila, že počet obětí není finální a pravděpodobně je ve skutečnosti mnohem vyšší. 

Podle ukrajinského ministra zdravotnictví Viktora Ljaška bylo během ruské invaze poškozeno více než 300 nemocnic a zdravotnických zařízení. „Zničeno je 21 nemocnic,“ uvedl Ljaško podle agentury DPA v ukrajinské televizi. 

Plačící žena před zdevastovanou budovou v Boroďance.
Stříleli do civilistů, drancovali domy. Hrůzy v Boroďance by mohly předčít Buču

S problémy se však potýká také ruská armáda. Přibližně čtvrtina ruských sil použitých při invazi je nyní „v podstatě nefunční“, uvedla CNN s odvoláním na nejmenovaného evropského činitele. Mohou za to těžké ztráty i špatná logistika a podpora.  Rusko podle informací CNN před zahájením své agrese proti sousední zemi rozmístilo kolem Ukrajiny zhruba 120 taktických skupin praporů. Citovaný evropský zdroj uvedl, že po šesti týdnech války je nyní 29 z těchto uskupení vyřazených z boje. 

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že ruské síly doposud přišly o 19 100 vojáků. Údaje uváděné bojujícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit. Představitelé USA a NATO v březnu odhadovali, že ruské ztráty se pohybují mezi 3 až 10 tisíci padlých.

Ukrajina v sobotu provedla třetí výměnu zajatců s Ruskem. „Z nařízení prezidenta Volodymyra Zelenského dnes proběhla třetí výměna zajatců. Dvanáct našich vojáků, včetně jedné důstojnice, se vrací domů. Také jsme zajistili propuštění 14 civilistů, z toho devíti žen, což znamená celkem 26 lidí,“ citovala agentura AFP z vyjádření Vereščukové na sociální síti Telegram.

Kvůli válce muselo své domovy opustit už na 11,4 milionu lidí, z toho 4,4 milionu uteklo do zahraničí, uvedla ruská verze serveru BBC s odvoláním na Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).