Sergej Šojgu 

S ruským prezidentem jezdil na lovecké i rybářské výpravy na Sibiř a dříve byl nezřídka označován za jeho potenciálního nástupce. To vše svědčí o tom, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu má – nebo v minulosti měl – v Putinově vnitřním kruhu mimořádné postavení.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu.Sergej ŠojguZdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin„Šojgu byl předurčen k tomu, aby slavnostně pochodoval do Kyjeva. Je ministrem obrany a předpokládalo se, že Rusové snadno zvítězí,“ citoval zpravodajský server BBC specialistku na ozbrojené konflikty Veru Mironovovou.

Britský bulvární deník The Daily Mail se však domnívá, že Putinův nedělní rozkaz uvést ruský strategický a jaderný arzenál do stavu nejvyšší pohotovosti, zneklidnil i samotného generála Šojgua. Důkazem má být ministrův vytřeštěný výraz poté, co mu to prezident v televizi oznámil.

Ruský bezpečnostní expert a spisovatel Andrej Soldatov přesto stále považuje Šojgua za „nejvlivnější hlas v Putinově okolí“. „Šojgu se nestará pouze o armádu, ale částečně i o státní ideologii - v případě Ruska tvoří velkou část ideologie historie a on určuje, jak se bude interpretovat,“ vysvětluje Soldatov. 

Valerij Gerasimov

Náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Valerij Gerasimov Valerij GerasimovZdroj: Profimedia.czJako náčelník generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace měl Valerij Gerasimov za úkol provést invazi na Ukrajinu. Pokud ale Rusko plánovalo rychlou akci, tak Gerasimov zřejmě selhal.

Generál Gerasimov, kterého mnozí popisují jako „věčně zamračeného rváče“, velel armádě již v Druhé čečenské válce (1999-2009) a klíčovou roli sehrál i při ruské anexi Krymského poloostrova (2014). Osobně rovněž také minulý měsíc dohlížel na vojenské cvičení v Bělorusku, připomněla BBC.

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin.
Lukašenko zřejmě ukázal světu válečný plán Ruska. Týká se i útoku na Moldavsko

Některé zprávy naznačují, že se Gerasimov po neúspěšném začátku invaze a množících se zkazkám o špatné morálce v ruské armádě, ocitl v nemilosti.

Soldatov ale tyto dohady považuje spíše za „zbožná přání“. „Putin nemůže sám ovládat všechny cesty a každý prapor. A ačkoliv ministr obrany možná miluje své uniformy, nepodstoupil žádný vojenský výcvik a potřebuje mít k ruce profesionály,“ uvedl.

Nikolaj Patrušev

„Nikolaj Patrušev je dvounohým jestřábem. Už celé roky si myslí, že se Západ snaží ovládnout Rusko,“ popsal generálního tajemníka Bezpečnostní rady Ruské federace politolog Petr Noble.

Generální tajemník Bezpečnostní rady Nikolaj PatruševNikolaj PatruševZdroj: Profimedia.czSedmdesátiletý Patrušev je představitelem trojice Putinových věrných, která s ním od 70. let minulého století sloužila v Petrohradu. Právě Patrušev má přitom na Putina nezanedbatelný vliv, neboť s ním v minulosti spolupracoval v KGB a posléze jej nahradil v čele FSB.

Alexandr Lukašenko a Vladimir Putin.
Lukašenko zřejmě ukázal světu válečný plán Ruska. Týká se i útoku na Moldavsko

Patrušev byl slyšet i během příprav ruské invaze na Ukrajinu, kdy zopakoval svůj názor, že cílem USA je rozpad Ruské federace, a zúčastnil se i vpravdě bizarního zasedání Bezpečnostní rady tři dny před invazí.

„Je to muž s nejhlasitějším válečným pokřikem,“ shrnul pro BBC Noble.

Alexandr Bortnikov 

Šéf tajné služby FSB Alexandr BortnikovAlexandr BortnikovZdroj: Profimedia.czPozorovatelé se shodují, že Putin důvěřuje zprávám, které dostává od ruských bezpečnostních služeb, daleko více než jakémukoli jinému zdroji informací. Do jeho vnitřního kruhu proto patří také šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov.

Stejně jako Patrušev, i Bortnikov byl v minulosti členem leningradské KGB a jejích nástupnických organizací. O obou mužích je známo, že mají k Putinovi blízko. „Není to ale tak, že bychom mohli jistě říci, kdo je pouhým střelcem a kdo vydává rozkaz,“ domnívá se Noble.

Vzhledem k významu tajné služby FSB je nesporné, že ambiciózní Bortnikov je pro Putina nesmírně důležitý. Zároveň se ovšem zdá, že ve vnitřním kruhu není proto, aby ruskému prezidentovi radil stejným způsobem jako ostatní.

Sergej Naryškin

Posledním zástupcem obávané a již dříve zmiňované „leningradské trojky“ je šéf civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin, který v minulosti působil také ve funkci Vedoucího prezidentské administrativy Ruska.

Byl to právě sedmašedesátiletý Naryškin, kdo se krátce před invazí stal nechtěným „hrdinou“ sociálních sítí. Vladimir Putin totiž na zasedání bezpečnostní rady nešetřil šéfa civilní rozvědky jízlivými poznámkami. Asi nejpamátnější okamžik nastal, když koktající Naryškin pronesl, že „podporuje připojení Doněcké a Luhanské lidové republiky k Ruské federaci“. „O tom se nebavíme,“ vysmál se mu záhy ruský prezident. 

„Putin miluje, když může se svým vnitřním kruhem hrát hry. Z Naryškina udělal hlupáka,“ konstatuje Andrej Soldatov. 

Sergej Lavrov

Již osmnáct let je hlavní tváří ruské zahraniční politiky, přesto se nezdá, že by měl na Putina velký vliv. Zanedlouho dvaasedmdesátiletý ruský diplomat drží primát nejdéle sloužícího ministra zahraničí na světě.

Sergej Lavrov.Sergej LavrovZdroj: ČTK/APTěší se pověsti drsného a nepřátelsky naladěného člověka, své oponenty se často snaží zesměšnit. Minulý měsíc tak upozornil na zeměpisný přehmat šéfky britské diplomacie Liz Trussové, která prohlásila, že Velká Británie nikdy neuzná ruskou svrchovanost v Rostovské a Voroněžské oblasti. Ty jsou ovšem součástí Ruska. O rok dříve se Lavrov snažil ponížit i šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. 

Zničená radnice v ukrajinském Charkově po ostřelování ruskou armádou.
Putin tvrdí, že osvobozuje Rusy. Ale vraždí je stejně jako Ukrajince

Jak ale upozornila BBC, v otázce rusko-ukrajinské krize se dlouho držel stranou a poněkud překvapivě prosazoval další diplomatická jednání. Ruský prezident se jej ovšem rozhodl ignorovat.

Valentina Matvijenková 

Předsedkyně Rady federace Valentina Matvijenková  Valentina Matvijenková Zdroj: Profimedia.czPředsedkyně Rady federace a někdejší starostka Petrohradu (2003-2011) Valentina Matvijenková je jedinou ženou v úzkém kruhu ruského prezidenta. S Putinem se dobře zná už z dob svého působení v Petrohradu, není však považována za skutečně vlivnou osobu.

V případě ruské invaze měla jasný úkol: Jako předsedkyně Rady federace měla vyvolat dojem, že rozhodnutí padlo až po kolektivní diskuzi. Je ale více než pravděpodobné, že v té době už Putin dávno rozhodl sám.

Viktor Zolotov 

Velitel ruské Národní gardy Viktor ZolotovVelitel ruské Národní gardy Viktor ZolotovZdroj: CC BY 4.0:Duma.gov.ru/Wikimedia

Bývalý Putinův bodyguard Viktor Zolotov je od roku 2016 velitelem ruské Národní gardy. Ta má přibližně 400 tisíc příslušníků a je považována za nástroj, jak předejít pokusům o svržení režimu.

Někteří pozorovatelé se domnívají, že poté, co se ruské armádě nepodařilo dokončit invazi během několika dní, ujala se velení právě Národní garda. Problémem ovšem může být skutečnost, že jednotka, která nedisponuje tanky, je velmi zranitelná vůči útoku a sám Zolotov nepodstoupil žádný vojenský výcvik, zdůrazňuje BBC.

… a další lidé 

K ruskému prezidentovi mají podle politologů velmi blízko také šéf státního podniku Rosněft Igor Sečin, který byl v roce 2013 magazínem Time zařazen mezi sto nejvlivnějších lidí světa, moskevský starosta Sergej Sobjanin či bratři Arkadij a Boris Rotenbergovi, zástupci jedné z nejbohatších ruských rodin.