11. 11. v 11 hodin a 11 minut. To měla být každoročně chvíle, kdy si moravští vinaři poprvé přiťuknou mladým, Svatomartinským vínem. Realita je ale jiná.
Už o den dříve budou nalévat letošní mladá vína vinaři v Moravské Nové Vsi. Ti v sobotu otevřou sklepy ve vinařských uličkách Výmol a Zátiší. „Kdybychom akci naplánovali na neděli, mnozí hosté by nepřijeli. Většina v pondělí ráno vstává do práce,“ sdělila jedna z organizátorek premiérové degustace Ivana Tomanová.
„Pokud chce někdo ochutnávat mladé víno už v sobotu, nebudeme mu v tom bránit. Jde o to, aby se na stole neobjevila vína označená jako Svatomartinská. A to se nedá vyloučit. Pokud k tomu dojde, budeme to řešit,“ reagoval ředitel Vinařského fondu České republiky Jaroslav Machovec.
Podle něj by na předčasné otevření Svatomartinského vína nejvíc doplatil jeho výrobce. Za porušení licenční smlouvy by mu hrozilo až odebrání známky.
„Osobně si myslím, že by bylo pro všechny vinaře lepší, kdyby mladá vína přicházela na stůl společně,“ vyjádřil se Machovec.
„Co se Svatomartinského vína týče, myslím, že jistá pospolitost by se měla dodržovat. Navíc je tato akce i marketingová,“ podpořil myšlenku jednotného startu mikulovský vinař Petr Marcinčák. On sám ale Svatomartinské nedělá.
A také další moravští vinaři se snaží jít vlastní cestou. V Mikulově se například už na konci října nalévala mladá vína pod hlavičkou Moravského Božolé.
„Dnešní doba vyžaduje v otázce výroby a odbytu vína operativnější a progresivnější myšlení,“ nechal se slyšet organizátor akce Josef Ševčík.
Svatomartinské víno, k němuž vlastní ochrannou známku Vinařský fond, vzniklo po vzoru francouzského Beaujolais. Značku může používat každý vinař, jehož mladé víno z jedné ze čtyř určených odrůd projde sítem degustace.