Písečný svět, který nemá v České republice konkurenci, se rozprostírá za hotelem nedaleko centrálního parkoviště. „Něco takového jsem ještě neviděla,“ netajila se například Šárka Lukášová, která do Lednice přijela z Hodonína.

FARAONI I TUČŇÁCI

Nejvíc ji zaujala socha pojmenovaná Nekonečná cesta ke svobodě. V písku však stojí i další skvosty. Od egyptských faraonů, přes různé kmeny, surikaty či tučňáky z Madagaskaru. „Je tady i Zikmund s Hanzelkou,“ zmínil Olšiak dvojici světoznámých cestovatelů, které zvěčnil jeden ze sochařů i s autem.

Výroba jedné takové sochy zabere umělci týden až dva, jsou pouze z vody a z mořského písku. „Nesmí být hrubší,“ podotkl pořadatel.

Děti na základní škole na náměstí Republiky svým projektem upozorňují na zbytečné používání igelitových sáčků. Jde to podle nich i jinak.
Školáci bojují proti igelitu v obchodech. Šijí sáčky nové generace. Z látky

UMÍ SPADNOUT NOS

Celkem musel na výstavu navézt pět set tun písku, s pozůstatky z minulých let už ho v Lednici podle něj může být asi tisíc tun. „Člověk se navíc musí o sochy stále starat. Sem tam z nich něco spadne, třeba nos. Teď hodně vyrašila tráva,“ zmínil Olšiak.

Sochy budou v Lednici k vidění až do patnáctého října, pokud počasí dovolí. Výstava je hojně navštěvovaná. Výtvory za rok zhlédnou desetitisíce lidí.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Čínské lázně v Pasohlávkách? Součástí bude české léčebné centrum