Z devíti jejích speciálních hořčic, například s chilli papričkami či bylinkami, jich odborná porota ocenila hned pět. S gratulací přispěchala i starostka obce Brigita Petrášová. „Ocenění si zasloužila, nechybí téměř na žádné akci v obci a její hořčice jsou opravdu skvělé,“ měla radost.
close info Zdroj: osobní archiv zoom_in
Alena Partyková je nejen skvělá kuchařka, ale i nadšená folkloristka. Usměvavou ji v kroji mohou potkat návštěvníci jarmarků a trhů v obci i regionu, nechybí na krojových plesích a dalších podobných akcích. „Chodím oblečená v selském kroji. Kroje a folklor jsou moje záliba,“ netajila se.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
Ráda tráví svůj čas na zahrádce i v přírodě. „Ve volném čase sbírám bylinky a pak z nich dělám různé bylinné směsi,“ prozradila Partyková.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
Zbytek volného času věnuje svému podnikání. V současné době totiž pracuje i na půl úvazku v kuchyni jako kuchařka. „Přitom si buduji vlastní podnikání. Mezitím jsem se přihlásila se svými hořčicemi do soutěže Chuť jižní Moravy a získala jsem ocenění a diplomy. Mám radost. A mám ještě spoustu nápadů a co budu dál tvořit,“ plánovala.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
Coby vyučenou kuchařku ji baví vymýšlet nové věci, a tak ji napadly vlastní, domácí hořčice. „První jsem ukuchtila pro moji rodinu. V Morkůvkách děláme festival Chili For People, tam jsem dala moje výrobky ochutnat lidem a měla jsem s nimi úspěch. Tak vznikla myšlenka vyrábět a prodávat domácí produkt,“ podotkla.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
Pikantní i bylinkové variace si užívají všichni, kteří našli v jejích hořčicích zalíbení. „Vyrábím hořčici křenovou, bylinkovou, s chilli, červeným pepřem, kurkumou, medvědím česnekem a plnotučnou. Recepturu jsem si vypracovala sama, trvalo to rok najít tu správnou chuť a konzistenci. Moje oblíbená hořčice je kurkumová," přiblížila úspěšná kuchařka.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
Ve své malé dílně vaří pochoutky asi dva roky. "Vyřídila jsem všechny potřebné administrativní věci a povolení, abych mohla vyrábět. Na trhu jsem jeden rok a vyrábím a prodávám sama. Na různých farmářských trzích dělám i ochutnávky, ten kontakt se zákazníkem mě baví," řekla.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
V Morkůvkách ji zná každý, nechybí totiž na žádné společné akci a podle starostky Petrášové je vždy ochotna pomoci. „Má šikovné ruce, spoustu koníčků a daří se jí, na co sáhne. Vždycky bude mít můj velký obdiv a patří jí poděkování. Patří k těm lidem, kteří, když se nedaří, tak nefňukají, ale vezmou život za ten správný konec, třeba úplně opačný, a poperou se s tím. Nakonec vyjdou jako vítězi. K nim Alena Partyková patří," ocenila Brigita Petrášová.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in
Její hořčice prý může jen doporučit. „Z devíti druhů si určitě vybere každý, jsou opravdu skvělé,“ ocenila starostka.
close info Zdroj: Deník / Dagmar Sedláčková zoom_in