Mikulovský amfiteátr se proměnil opravdu významně. Aby ne. Dostalo se mu kompletní rekonstrukce za sedmnáct milionů korun. „Stavba už je předaná městu a zkolaudovaná," informovala Jitka Sobotková ze společnosti Mikulovská rozvojová.

Podotkla, že hodonínská stavební firma stihla vše udělat za pouhé čtyři měsíce.

Nyní v areálu chybí právě jen zeleň. „Vzhledem k dlouhotrvajícímu suchu nás výsadba trávníku a popínavých přísavníků na betonové oplocení ještě čeká, ale počítáme s ní. Teď nám zapršelo, tak se na to brzy chystáme," ubezpečila v úterý mikulovská místostarostka Marie Leskovjanová.

Zkouška? S Klusem

A vyjmenovala, co všechno je v amfiteátru nové či opravené. „Prostor byl odvodněný, je tam nová elektřina a osvětlení, vybudovaly se nouzové východy, řešila se sanace zdí, prostor před pódiem je vybetonovaný a hlavně jsou tam nové lavičky," uvedla výčet Leskovjanová.

Jednou z novinek je zabezpečení. „Pokud někdo do uzavřeného amfiteátru za zdí vstoupí, automaticky se zalarmuje městská policie," upřesnila místostarostka.

Mikulovský amfiteátr má za sebou čtyřměsíční rekonstrukci. Už na začátku července si lidé vyzkouší i nové lavičky.

Místo na jaře uzavřely opravy do velké míry kvůli odvodnění areálu. „Pořádání různých akcí stojí spoustu námahy. Když potom zaprší, polovina amfiteátru se dostane pod vodu. A kvůli bahnu je v podstatě vyřazená z provozu, což je špatně. Jsem ráda, že se to teď změní. I nové lavičky jsou podařené," byla s výsledkem prací spokojená mikulovská opoziční zastupitelka Sylva Chludilová.

Poněkud hořkou příchuť ale bude mít znovuotevření amfiteátru pro provozovatele nedaleké hospody Libora Ilčíka. Tomu vedení radnice nedávno vzkázalo, že při některých akcích oplotí část pozemku u amfiteátru. Kvůli sporu o pivo. Ilčík, jako vlastník minipivovaru, totiž nechtěl při Pálavském vinobraní čepovat pivo sponzora.

Premiérová zkouška čeká oživený areál první červencový pátek a sobotu. Uskuteční se tam Rozmarné léto se zpěvákem Tomášem Klusem a jeho hosty. V programu vystoupí i Jaroslav Uhlíř, skupina UDG, Crossband či herci Jan Přeučil, Martin Zounar, Adéla Gondíková a další.