„Město nemá závazný dokument o strategickém rozvoji území města. Snažila jsem se, aby si nové zastupitelstvo nechalo takovýto průzkum udělat, ale neprošlo to. Hlavně kvůli penězům. Proto jsme zvolili alespoň dotazník,“ vysvětluje důvod šestnácti otázek a dalších podotázek valtická starostka Terezie Lvová.

Jak dodala, anketa je anonymní a lidé mohou odpovědi odevzdávat na radnici až do konce července.

„Zatím odpovědělo více lidí, než jsem si myslela. Máme sedmdesát odevzdaných dotazníků,“ má radost starostka, která přiznala, že většinou dotazník vyplnili lidé nad padesát let. Ale našli se i dva studenti.

„Lidem se například nelíbí, že tady máme málo obchodů. To samozřejmě víme, ale máme to teď černé na bílém. Stejné je to třeba s chodníky, silnicemi nebo pracovníky úřadu,“ popisuje Lvová negativní informace vyplývající z ankety s tím, že mnohdy narazili i na zajímavé a protichůdné odpovědi.

Některým lidem například vyhovuje klidné a čisté prostředí města, jiní si zase stěžují, že je tady až málo zábavy. Jedněm se líbí podpora malých valtických vinařů, druzí to pro změnu kritizují.

„Dotazníky chci předat členům uskupení, která budou kandidovat na podzim v komunálních volbách. Mohou se inspirovat,“ uvádí starostka, podle které Valtičanům chybí i bazén, kulturní dům nebo třeba lavičky pro důchodce.