O několik týdnů až let se při nejhorším může protáhnout odvolací řízení k záměru vybudovat v Břeclavi nový azylový dům. Do úřední přetahované plné vyhlášek a zákonů se situace dostala poté, co se proti plánu břeclavské radnice odvolal majitel sousedního pozemku, kde má azylový dům stát, Josef Urbánek. Rozhodne Krajský úřad.

„Nemohu odhadovat, jak dlouho to bude trvat. Ze zkušeností mohu obecně říct, že některá odvolání trvají měsíc, jiná až dva roky. Záleží na konkrétním úředníkovi," vzkázal stavební inspektor Pavel Kaderka, jenž Urbánka zastupuje. On sám se k situaci odmítl vyjádřit.

Nový azylový dům má být na místě toho dosavadního, který však vznikl před několika desítkami let jako dočasná stavba pro dělníky: takzvaný likusák.

Vedení města v srpnu oznámilo, že na zařízení pro sociálně nejslabší obyvatele získalo dotaci z Evropské unie a státního rozpočtu. Cena je šestatřicet milionů, deset jich má putovat z městské pokladny. Součástí budovy má být například také zázemí pro IQ Roma servis. Azylový dům by se tím pádem výrazně rozšířil. Současní obyvatelé se měli dočasně přestěhovat na jednu z ubytoven.

Nejhorší je nejistota

Ozval se ale majitel sousedního pozemku, který upozornil, že s ním vedení města mělo o plánu mluvit. Nestalo se. Proto rozhodnutí napadl. Vznik zařízení tak uvízl pouze na papíře, který leží na stole úředníků. Jak dlouho tam zůstane, není jasné.

„Lhůta pro odvolání vypršela a odvolání bylo podané. Ostatní účastníky stavební úřad vyrozuměl a v první polovině ledna poputuje spis odvolacímu orgánu, kterým je krajský úřad, k přezkoumání. Musíme počkat na jeho vyjádření, pak teprve můžeme sdělovat další informace," uvedla mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová. Bez odpovědi tak zůstává několik otázek:

Budou se lidé žijící v azylovém domě stěhovat do provizorních prostor?

Existuje nějaké náhradní řešení, pokud by se azylový dům musel postavit někde jinde nebo v jiné „podobě"?

„V podstatě vůbec nevíme, co bude dál. Nejhorší je nejistota. Jsem z toho už nešťastná. Kdyby nám řekli, stěhovat se nebudete, nějak se zařídíme. Takhle ovšem nevíme, jestli máme třeba vůbec řešit technické závady," reagovala vedoucí azylového domu Veronika Heklová.

Výměny se mezitím dočkal bojler na ohřev teplé vody. Zůstává však plesnivějící strop. „Stav budovy je havarijní. Nechci do ní zatím vkládat peníze, protože stále věřím, že se stěhování uskuteční," pokračovala vedoucí.

Předseda opozičního Pro Regionu Pavel Dominik považuje aktuální stav za komplikaci. „Jsem překvapený. Pan starosta nás informoval o tom, že je vše na nejlepší cestě, že panu Urbánkovi vyšli s územním plánem vstříc. Otázkou navíc je, jestli jsou dotace nějak časově vázané, což většinou bývají," oznámil Dominik.