Nová třída v Rakvicích, která vzniká v místech spojovacího krčku mezi školkou a školní jídelnou, vyjde obec na něco přes deset milionů korun. „Přes místní akční skupinu se nám podařilo získat 3,8 milionu korun. Z kraje jsme pak dostali individuální dotaci ve výši sedmi set padesáti tisíc. Zbytek zaplatíme ze svého. Ve smlouvě o dílo zhotovitel jako termín dokončení uvedl 31. prosinec letošního roku. Věřím tedy, že termín dodrží a třída by od příštího roku mohla sloužit,“ okomentoval starosta Rakvic Radek Průdek.

Před dokončením je nová třída mateřské školy v Šakvicích, která zhruba o třicet míst rozšíří kapacitu současné školky. Součástí budovy se zelenou střechou, která Šakvické vyjde na dvanáct milionů korun, bude sociální zázemí i výdejna jídla. „Deset milionů korun jsme získali od ministerstva financí. Teď už nás čeká jen kolaudace, ta je naplánovaná na 25. března. Do nové třídy pak děti nastoupí letos v září,“ uvedla tamní starostka Drahomíra Dirgasová.

Pětasedmdesát milionů bez daně bude stát výstavba nové mateřské školy vedení obce Ladná. Zázemí pro nejmenší děti tam začalo vyrůstat už v říjnu loňského roku. Ladenští původně plánovali, že areál školky doplní knihovna, multifunkční sál s komunitním centrem a prostory pro poštu. Kvůli nárůstu cen však projekt nakonec rozdělili na dvě části. „Nynější školka už nedostačuje. Fungovat bude do doby, než dokončíme stavbu mateřinky nové. Předpokládám, že začátkem února příštího roku by se sem děti mohly přestěhovat,“ sdělila ladenská starostka Renáta Priesterrathová.

Masopustní veselí se po vynucené pauze vrátilo do Valtic.
Kroje, masky, vinné mušky. Pod šablama a s kapelou slavily Valtice fašank

O tom, co bude se stávající budovou školky, rozhodnou zastupitelé. „Nyní jsme zhruba v polovině stavby. Domluvili jsme se, že k druhé části projektu uděláme alespoň základové desky. Jakmile se nám podaří sehnat nějaké peníze, dostavěli bychom i toto. Nyní je však nejdůležitější školka,“ zmínila Priesterrathová.

Ladenští si na nákladný projekt vzali úvěr třiaosmdesát milionů korun. Splácet ho budou deset let. „Kromě toho jsme dostali ještě i třicetimilionovou dotaci. S naším rozpočtem mezi deseti až dvanácti miliony ročně nám tedy zbude i na další věci,“ uklidnila starostka.

Hned dvě třídy začnou již brzy vyrůstat také za historickou budovou mateřinky v Zaječí. Přistavovat tam budou zadní křídlo. „Žádáme nyní o bezúplatný převod části pozemku, který jsme si pronajímali od Státního pozemkového úřadu. Aktuálně žádáme o stavební povolení a chceme postoupit s přípravou výběrového řízení. Pokud vše půjde, jak má, v létě nebo na podzim bychom mohli začít stavět,“ přiblížila starostka Jana Hasilíková.

Zaječští počítají s náklady okolo pětadvaceti milionů korun. „Zkusíme si požádat o dotaci. Zbytek bychom pak doplatili ze svého,“ informovala starostka.

Nynější budovu školky v Zaječí navštěvuje ve třech třídách vždy sedmnáct dětí. „Hodně se u nás nyní staví, stěhují se k nám mladé rodiny s dětmi a poptávka po místech ve školce je velká. Kromě toho také nesmíme zapomínat, že jsme spádovou školkou pro řadu dětí z nedalekých Milovic,“ podotkla Hasilíková s tím, že nové třídy by školčata mohla využívat už příští rok.