V každém případě jsem byl rád. Když dostanete šutrem po zadku, tak to docela bolí. A je docela jedno, jestli je to pískovec, slída nebo buližník. A je vám to pořád stejné. Já do tebe meteorologickou předpovědí, ty do mě kamenem.

V tento narcisový čas, kdy vůkol vybuchují zlaté deště a vše se intenzivně zelená, se s tímto počasím nedokážu jaksi srovnat Jsem z toho drobátko miglý. Ještě před týdnem místy sněžilo a dnes? Dneska je úplné léto. Slunce pere na plné pecky. Pařák jak hrom. Bližní chodí jen tak, nalehko. V kraťasech a tričku. Naboso a v žabkách.

Zatímco v jazyce českém jsou nadále pevně zakotveny přechodníky, počasí ušklíbajíc se, si dělá, co chce. Holenkové, nepočítejte u něj s žádnými pozvolnými přechody. Jó, za našich mladých let vše probíhalo jak z partesů pana Vivaldiho. Tady máte čtvero ročních období a šmytec! A všechno se postupně rozvíjelo jak ňadérka našich spolužaček. Jako by se tehdy jaro zpočátku ještě upejpalo. A dnes? Bác, a máš tu skoro léto.

Než jsem si stačil sundat zimní bundu, v cuku letu rozkvetly narcisy, tulipány i hyacinty. Výrazně nadržené jsou i pupeny magnolií. Jako na povel se rozvinuly květy planých trnek, švestek, hlohů i marhulí. A kdecos již odkvetlo. Například jedna macatá rezavá dáma. Ale to už je z úplně jiné bečky. Na druhé straně kdekoho z těchto prudkých teplotních skoků škrábe v krku. Čerstvě opáleni kýcháme a posmrkáváme.

Ale už dost. Přece si nebudeme pořád stěžovat. A tak jsem se raději pustil do pletení pomlázky, neboli žile, zapíjeje to stylově vaječným koňakem. Souseda poklidně barvila vajíčka v cibulových slupkách a její manžel mě naučil nové velikonoční říkání: „Babičko, babičko, dejte mi vodkové vajíčko.“

A tak buďte zdraví a optimističtí. Neboť ani výrazně namazaní šlahači nerozpoutají v našem úvalu výraznější seismickou činnost. Na to dám vejce malovaný!

KAREL KŘIVÁNEK. Autor je kurátor a výtvarník