VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Baloun bral v Paříži devět medailí

Velké Pavlovice - Velkopavlovický vinař dělá víno po svém. Na prestižní mezinárodní soutěži vín ve Franii šokoval svět.

12.3.2008
SDÍLEJ:

Vinař Baloun reprezentoval svá vína ve Francii.Foto: Deník/ Michal Šupálek

Takový úspěch v hlavním městě vína nabité konkurenci několika tisíc vín z celého světa nečekal asi nikdo. Ani sám Radomil Baloun. Osmačtyřicetiletý vinař z Velkých Pavlovic získal na jedné z nejvýznamnějších mezinárodních soutěží vín Vinalies Internationales v Paříži devět medailí. Za svůj pozdněsběrový Sauvignon z loňského roku bral dokonce zlato.

Jak moc vás úspěch na uznávané světové soutěži překvapil?

Hodně. Vzorky jsem musel odevzdávat už v lednu, takže vína byla ještě hodně mladá, neustálená. Než jsem je poslal do Paříže, musel jsem je téměř znásilnit. Při jejich ochutnávání asi tři týdny před výstavou jsem zjistil, že jsou sice chuťově pěkná, ale opět začala trochu žít. A to vínu při hodnocení ubližuje. O to příjemnějším překvapením pro mě bylo tolik medailí.

Se kterými víny jste ve Francii zabodoval?

Kromě zlatého Sauvignonu jsem dostal osm stříbrných medailí. Všechny za loňská vína. Mezinárodní porota ocenila kabinetní Veltlínské zelené, pozdněsběrový Ryzlink rýnský, Rulandské šedé a Ryzlink vlašský. Dále Tramín červený bobulový výběr a Hibernal, výběr z hroznů. Nejvíc mě ale potěšilo první pařížské stříbro dvou růžových vín – pozdněsběrového Zweigeltrebe a Cabernetu Moravia.

Znamená to, že jste na výstavě s Eiffelovkou ve znaku nebyl poprvé?

V Paříži jsem vystavoval už poněkolikáté. Za Sauvignon už jsem dokonce jednou bral zlato. Byl ale z jiné lokality, konkrétně z Velkých Pavlovic. Ten loňský pocházel z mladých mikulovských vinohradů. Už jsem si trochu zvykl vozit z Paříže i několik stříbrných medailí, ale takový úspěch jako letos se mi ještě nepodařil. Nevyšla jen červená vína, na ta bylo asi ještě hodně brzy.

Medailí ale na Moravu putovalo více. Naznačuje to, že moravská vína mohou konkurovat světu?

Každé víno vyrobené z hroznů, které jsou schopné dozrát na dostatečnou cukernatost, má šanci být ve světě šampionem. Záleží na vinaři, kam to víno dostane. A zda se jeho názor shoduje s pojetím dané země či oblasti.

Stejné víno tedy může být v různých zemích hodnoceno různě?

Ano. Mou snahou je vyrobit víno tak, aby bylo co nejpříjemnější na dlouhé pití. Nedělám vína tenká ve stylu maximálního zaujetí ve vůni na úkor plnosti chuti. To je podle mého názoru móda. Taková vína jsou na tuzemských degustacích mnohem lépe hodnocená. Já ale spíše preferuji vyvážená vína s dostatkem vůně i plnosti chuti.

K tomu je potřeba víno dovést. To je, myslíte, i důvod, proč se na výstavách v České republice příliš neprosazujete?

Určitě. Mám prostě trochu jiný názor na to, jak má víno vypadat. Nechci dělat vína na kyselinách s dominantní vůní. Moje vína proto většinou degustátory na Moravě tolik nezaujmou. Je zřejmé, že se ještě s několika vinaři rozcházíme s převládajícím náhledem. U nás je více zakořeněný rakousko-německý typ vína. Já spíše tíhnu k Francii.

Co to vůbec obnáší přihlásit vína na výstavu do Paříže?

Je to o sebedůvěře, ale i o penězích. Za jeden vzorek zaplatíte asi čtyři tisíce korun. Plus doprava. Letos jsem přihlásil zhruba dvacet vín, tak si to spočítejte.

Proč jste na rozdíl od většiny ostatních vystavovatelů vsadil jen na vína z poslední sklizně?

To je jednoduché. Starší vzorky do světa posílat nechci, protože ta vína už většinou nemám. Hlavně u bílých vín se navíc snažím dostat víno půl roku po sklizni na chuťový vrchol, dát ho do láhve a nabídnout zákazníkovi. Dělám vše pro to, aby mělo dva až tři roky potenciál nejlepší chuti.

Pomůže takový úspěch, jaký jste zaznamenal počátkem března v Paříži, při prodeji oceněných vín?

Jistě, ale v první řadě je to o osobním uspokojení. A zjištění, jestli to dělám dobře, anebo jsem úplně vedle. Samozřejmě ale jde i o zákazníka. Pokud nemá vinařství stoletou tradici, pak to, že se na vínech objeví nálepky s oceněním z Paříže, má svoji váhu. Je to pro každého určité vodítko.

Bude to mít dopad i na cenu?

To ne, cenu stanovuji podle svého názoru na chuť daného vína. Nenechávám se při tom příliš ovlivnit tím, jestli má nebo nemá medaili.

Neuvažujete po devíti medailích o tom, že byste do Francie vyvážel část své produkce?

To ne, i když nějaká moje vína končí za hranicemi už i nyní. Na francouzský trh je ale problém se dostat. A ani není důvod. V České republice je ještě mnoho potencionálních zákazníků.

Máte v plánu i nějaké další zahraniční výstavy?

Ještě mě čeká Brusel, Londýn a také Monako, které je pro mě velmi zajímavé, protože tam hodnotí pouze ženy. A já zastávám názor, že mají mnohem lepší cit pro chuť než muži. To jsou tři velké výstavy, kam dávám víno každoročně a většinou sklidím i nějaký ten úspěch. A abych nezapomněl – v plánu je také Čína, kde jsem loni bral za Müller Thurgau stříbro.

A co doma?

Nikam se necpu. Vadí mně snad jen skupiny vyznavačů vína, které pořádají na internetu různá hodnocení a srovnávání. Až příliš často je v nich bohužel patrný laický přístup a neznalost.

Více:

Moravská a česká vína si z pařížské mezinárodní soutěže přivezla dvaadvacet medailí

Do francouzské metropole se na přelomu února a března sjeli znalci a milovníci vína ze všech koutů světa. Letos se zde již po čtrnácté konala jedna z nejvýznamnějších mezinárodních soutěží vín - Vinalies Internationales. Česká republika se umístila na vynikajícím šestém místě v počtu získaných medailí a porazila takové vinařské velmoci jako Austrálie, Nový Zéland, nebo Chile. Společnou účast vín z ČR zajišťovalo Národní vinařské centrum ve Valticích za podpory Vinařského fondu.


Z 3140 přihlášených vín ze 36 zemí bylo 46 z České republiky od šestnácti vinařských firem. Porotci z celého světa ocenili celkem 940 vín z toho 234 zlatou medailí a 706 stříbrnou medailí. Moravská vína z celkových dvaadvaceti medailí získala šest zlatých a šestnáct stříbrných.


„Z našich vín získaly cenný zlatý kov Vinné sklepy Valtice za Chardonnay, ledové víno 2005, Sonberk za Pálavu 2006, Tomáš Krist za Pálavu, výběr z bobulí 2005, Petr Skoupil za Rulandské šedé pozdní sběr 2006, Znovín Znojmo za Rulandské šedé ledové víno 2005 a Radomil Baloun za Sauvignon,“ komentuje ing. Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

„Ke zlatým medailím si připsali Radomil Baloun také osm stříbrných medailí, Tomáš Krist a Sonberk dvě a Znovín Znojmo jednu stříbrnou medaili. Z dalších firem, které uspěly, vyhrál BOHEMIA SEKT stříbrnou medaili za svůj Bohemia sekt Prestige Brut 2004, Víno Mikulov za Tramín červený, výběr z hroznů 2006 a poslední šestnáctou stříbrnou medaili získala firma Čebav za Ryzlink rýnský pozdní sběr 2006,“ dodává Pavel Krška.

Světové renomé moravských a českých vín dokazuje nejeden úspěch v mezinárodních soutěžích nejen v pařížské Vinalies Internationales, ale třeba v italské Veroně, Bruselu, v Londýně nebo ve Vídni.


Zlato Sonberk, Pálava Bílé 2006 Sonberk a.s.
Zlato Pálava, Výběr z bobulí Bílé 2005 Tomáš Krist
Zlato Chardonnay, Ledové víno Bílé 2005 Vinné Sklepy Valtice
Zlato Rulandské šedé, pozdní sběr Bílé 2006 Petr Skoupil
Zlato Rulandské šedé, Ledové víno Bílé 2005 Znovín Znojmo, a. s.
Zlato Radomil Baloun, Sauvignon Bílé / Radomil Baloun
Stříbro Sonberk, Sauvignon Bílé 2006 Sonberk a.s.
Stříbro Chardonnay, Výběr z hroznů Bílé 2006 Tomáš Krist
Stříbro Ryzlink rýnský, Pozdní sběr Bílé 2006 Čebav, s. r. o.
Stříbro Aurelius, Výběr z bobulí Bílé 2006 Tomáš Krist
Stříbro Pálava, Výběr z bobulí Bílé 2006 Znovín Znojmo, a. s.
Stříbro Tramín červený, Výběr z hroznů Bílé 2006 Víno Mikulov, spol s. r. o.
Stříbro Sonberk, Ryzlink rýnský Bílé 2006 Sonberk a.s.
Stříbro Radomil Baloun, Tramín červený Bílé 2007 Radomil Baloun
Stříbro Radomil Baloun, Cabernet moravia Rosé 2007 Radomil Baloun
Stříbro Radomil Baloun, Ryzlink vlašský Bílé / Radomil Baloun
Stříbro Bohemia Sekt, Brut prestige Bílé 2004 BOHEMIA SEKT
Stříbro Radomil Baloun, Rulandské šedé Bílé / Radomil Baloun
Stříbro Radomil Baloun, Hibernal Bílé / Radomil Baloun
Stříbro Radomil Baloun, Ryzlink rýnský Bílé / Radomil Baloun
Stříbro Radomil Baloun, Veltlínské zelené kabinet Bílé / Radomil Baloun
Stříbro Radomil Baloun, Zweigeltrebe Rosé / Radomil Baloun

Autor: Michal Šupálek

12.3.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 16 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků SKLADNÍK/CE. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 10.7.2018/ Zaměstnavatele lze kontaktovat osobně na adrese provozovny každé úterý a čtvrtek od 10 do 12 hodin. , KONTAKT: Marek Navrátil, Šárka Kalíková, tel.: +420 725 824 753, +420 720 970 656, e-mail: veronika.opavska@luvegroup.com; sarka.kalikova@luvegroup.com, , POŽADUJEME: min. vzdělání - střední odborné učiliště. Základní znalosti skladového hospodářství systému SAP - výhodou, uživatelská znalost práce na PC, odpovědnost, přesnost, samostatné rozhodování, zručnost, řidičské oprávnění VZV. , POPIS ČINNOSTI: kontrola, zakládání dodaného materiálu, vychystávání materiálu pro výrobu, systémová evidence materiálu, převody, výdeje materiálu, příprava materiálových dokladů pro vychystávání, příprava materiálu pro vývoz, obsluha VZV, dvousměnný provoz. VÝHODY: dotovaná strava, příplatky nad rámec zákona, příspěvek na životní pojištění, permanentky do sportcenter. Dále nabízíme ubytování v místě, vhodné i pro páry.. Pracoviště: Heat transfer systems s.r.o., 691 82 Novosedly na Moravě. Informace: Marek Navrátil, +420 519 501 209.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 15 000 Kč

Pomocníci v kuchyni POMOCNÁ SÍLA DO KUCHYNĚ. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 10.7./8.6.2018 - příprava jídel k distribuci, příprava surovin a polotovarů. Min. vyučen (obor nerozhoduje), pouze OZP, kladný vztah ke gastronomii. Prac. doba Po-Pá max. do 14.30 hod. - lze dohodnout. Možnost sjednat i zkrácený úvazek od 20 hod./týdně (mzda od 7.000,- Kč). Nástup možný ihned. KONTAKT: sjednat schůzku na tel. 773 184 431 (Po-Pá 8:00-14:00), Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Sansimon, s.r.o. - pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Alena Čermáková, +420 773 184 431,e-mail:vhj.lednice@sansimon.cz.

Výroba - Výroba Strojírenští technici technologové, 21 000 Kč

Strojírenští technici technologové, normovači TECHNOLOG/TECHNOLOŽKA STROJÍRENSKÉ VÝROBY. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 39000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 4.7/3.5.2018 - koncepční a metodické práce v oboru normování a racionalizace práce, tvorba norem a tech. postupů, tvorba zásad systému tech. přípravy výroby, zpracování podkladů pro reklamace, technologická kontrola u výkresové dokumentace, navrhuje opatření ke snižování nákladů na nejakost a snižování ztrát ve výrobním procesu, organizace technologických prověrek, apod. SŠ, technický směr - strojírenství, i absolvent. KONTAKT: Schejbalová Jana Ing., tel.: 734 254 707, schejbalova@transroll.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Transroll-cz , a.s., pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Jana Schejbalová, +420 734 254 707,schejbalova@transroll.cz.

Výroba - Výroba Seřizovači 15 000 Kč

Seřizovači a obsluha obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) OPERÁTOR/OPERÁTORKA VÝROBY - SOUSTRUŽNÍK. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: 4.7/27.12.2017 - operátor ve výrobě - soustružník. Min. vyučen, praxe výhodou. Dvousměnný provoz 6.00 - 14.00 - 22.00 hod. KONTAKT: Schejbalová Jana Ing., tel.: 734 254 707, schejbalova@transroll.cz, Místo výkonu práce: Lednice. Pracoviště: Transroll-cz , a.s., pracoviště lednice, Komenského, č.p. 614, 691 44 Lednice na Moravě. Informace: Jana Schejbalová, +420 734 254 707,schejbalova@transroll.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Strážníci odhalí nelegální reklamu. Pomocí nové mapové aplikace

Do Podyjí se vrátil čáp černý. Dva páry vyvedly čtyři mláďata.
3

Do Podyjí se po dvou letech vrátil čáp černý

Rozdíly se vytvářely hlavně na kole. V břeclavském triatlonu dominovali profíci

Břeclav – Plavání, cyklistika a běh = triatlon. Tuto rovnici už zná dnes téměř každý. Triatlon je momentálně sport na vzestupu a potvrzuje to i oblíbenost jeho břeclavské krátké verze.

AKTUALIZOVÁNO

Řidič motorky a spolujezdkyně skončili po srážce se zvěří v nemocnici

Milovice - Večerní jízda motocyklu skončila v neděli nehodou se zraněním. Před desátou hodinou večer došlo na silnici před obcí Milovice ke střetu motorky se zvěří. „Pětačtyřicetiletému řidiči motocyklu BMW vběhl do cesty srnec. Došlo k nárazu, při kterém byla lesní zvěř usmrcena,“ sdělila mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová. Motorkář i se svojí spolucestující utrpěli zranění, s kterými museli být převezeni do nemocnice.

Řidič osobního auta nepřežil střet s náklaďákem. Silnice byla zavřená šest hodin

Hodonín - Těsně po půlnoci se v pondělí stala na silnici I/55 mezi Hodonínem a Moravskou Novou Vsí smrtelná dopravní nehoda. Řidič osobního auta přejel na rovném úseku do protisměru a narazil do nákladního vozu.

AKTUALIZOVÁNO

Řidič motocyklu se střetl s osobním autem. S lehkým zraněním skončil v nemocnici

Hustopeče – Srážkou motocyklu Babeta a osobního auta skončila v pondělí po osmé hodině ráno nehoda v Hustopečích na Masarykově náměstí. „Příčinu nehody stále vyšetřujeme. Dechové zkoušky u obou řidičů byly však negativní,“ prozradila mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT