Propojení chovu slepic s kontejnerem na kuchyňský odpad označili za nepřípustné. „Primárně platí zákaz krmení hospodářských zvířat odpady ze stravovacích zařízení. Mezi ně patří také kuchyně v domácnostech,“ upozornil na jedno z pochybení mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

BŘEZŮVKY. Děti zaměstnanců Gumotexu jezdily také pravidelně na letní třítýdenní pionýrské tábory do Březůvek na Zlínsko.
Kam s dětmi z Břeclavska za socialismu? Na tábory v Březůvkách nebo Lipová-lázně

Dodal, že zkrmování kuchyňských odpadů, zejména těch, které neprošly tepelnou úpravou, může představovat riziko šíření řady chorob. Například salmonelózy. „Odběr vajec spotřebiteli z toho zařízení je nepřípustný. Při shromažďování kuchyňských zbytků v kontejneru totiž dochází po čase k jejich rozkladu a plesnivění. A to je riziko. Jak pro zvířata, tak pro lidi kvůli možnému přenosu mykotoxinů do vajec,“ poznamenal Vorlíček.

Při využití kontejneru na kuchyňský odpad ke kompostování je navíc potřeba povolení a registrace u příslušné veterinární správy. Podle Radka Staňky z iniciativy Moje odpadky která projekt biotejneru v Břeclavi spustila, zařízení veterináři nezavřeli. Funguje dál. „Slepicím jsme ke zbytkům, co lidé nosí, zamezili přístup. Zavřeli jsme také místo, kde si příchozí mohli brát vajíčka. Do voliéry asi umístíme vaničku, kam se bude dávat jen krmivo rostlinného původu. Žádné skořápky, pečivo ani nic živočišného původu,“ nastínil další postup Staňka.

První biotejner v zemi u břeclavského sídliště Na Valtické, stav 6. října 2019.
Biotejner? Osvěta, ale i zápach a potkani. Dejte si ho k radnici, vyzývají lidé

Dodal, že netuší, zda tato opatření budou dostatečná a zda biotejner nedostane od veterinářů pokutu.