Už nyní se ale zdá, že odpověď jihomoravských vinařů na rannou pochutinu ze země Galského kohouta se může hrdě hlásit o své místo na trhu s mladými víny.

„Samozřejmě záleží, co komu chutná, je velice komplikované tato víno srovnávat. Nicméně Svatomartinské má dle mého výhodu v tom, že má větší škálu chuťových vlastností,“ myslí si břeclavský sommeliér Libor Nazarčuk.

Ten v sobotu večer připravil pro oba tábory příznivců té či oné značky v radničním sklepě v Lednici nevšední srovnávací test. Degustace, pojmenovaná Souboj mladých vín, ale neměla přímo konfrontační účel.

Návštěvníci měli především zjistit, v čem jsou vína odlišná. „Nabídli jsme celkem osmnáct vzorků, což je poměrně hodně. Velmi si cením toho, že lidé mohli ochutnat i Beaujolais Nouveau Chateau Montmelas, které je považováno za jedno z nejlepších,“ poznamenal Nazarčuk.

Většímu zájmu se ale přece jen těšila raná tekutina z jihomoravských vinohradů. Zatímco Svatomartinské víno se nabízí i v podobě růžového či bílého, Beaujolais se tradičně vyrábí z odrůdy Gamay, je tedy jen červené.

To je podle mnohých odborníků také důvod, proč francouzská specialita v České republice nemá výsadní postavení. „Naše bílá a růžová mladá vína jsou výborná, podle mého jsou dokonce lepší než červená. I proto je Svatomartinské u nás oblíbenější,“ míní Marek Štastný z Vinných sklepů Valtice.

V letošním roce se podle odhadů prodá sedm set tisíc lahví Svatomartinského vína, Beaujolais o polovinu méně. Výhodou moravského vína je i cena, koupit se dá už výrazně pod sto korun, francouzská značka stojí i třikrát více.

Svatomartinské vítězí i po marketingové stránce. První lahve se otevírají už jedenáctého listopadu, na svátek Martina. Nápis „le Beaujolais nouveau est arrivé“, tedy nové Beaujolais dorazilo, se na dveřích vinoték ukáže vždy až třetí čtvrtek v tomto měsíci.

Svatomartinské víno tak vzalo Beaujolais primát pro první víno nového ročníku. „Nemyslím si, že by Svatomartinské bylo jen výhodným obchodem. Pití vína se vyvíjí a začínají být zajímavá i mladá vína,“ upozornil vinařský expert profesor Vilém Kraus.