Dražba podle dostupných informací souvisí s problémy okolo bobové dráhy, na kterou si Slezák jako soukromá osoba vzal dotaci dvanáct milionů korun. Regionální operační program (ROP) Jihovýchod po něm chce peníze zpět. O miliony se hlásí i jeden z dodavatelů Jiří Lhota. „Všechno je u soudu, nerad by to teď komentoval," sdělil Slezák Břeclavskému deníku Rovnost.

Kauza má spletité pozadí a táhne se téměř od vzniku dráhy v roce 2010. Dodnes jí například chybí řádné stavební povolení a část jí odvezl exekutor. Že by se v letošní turistické sezoně vrátila do provozu, starosta odmítl.

Pomník projektu

Případ je dlouhodobě na stole jihomoravských kriminalistů, soudu i právníků ROPu. „Neděje se ale nic, tři roky se snažím domoci práva," zdůraznil dodavatel Lhota, který žádá přibližně sedm milionů korun. Za půjčku a materiál. Na výši peněz, na které má podle svých slov právo, se ale se Slezákem neshodnou.

Částka z dnešní aukce měla jít za společností Credit one, jež se zabývá správou rizikových pohledávek. Kdo se na ni při vymáhání peněz obrátil, se redakci nepodařilo s jistotou ověřit. Lhota tvrdí, že on ne. Slezák to nechce komentovat. Co bude s bobovou dráhou dál, je nejasné. Přístupné už nejsou ani její webové stránky. Stavba se mezitím stává pomníkem ambiciózního projektu, který ve výsledku přináší jen problémy. „Případ nadále prověřujeme, dosud jsme nikoho neobvinili," podotkla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová.

Úředníci žádají vrácení dotace kvůli prokázanému prodeji bobové dráhy. Ta změnila majitele už v roce 2011, čímž došlo k porušení dotační smlouvu. To ale starosta opakovaně odmítl. „Pro nás se nic nemění. Chceme peníze zpět v plné výši a čekáme na verdikt policistů," vzkázala mluvčí ROPu Kateřina Dobešová.

I přes zdlouhavá řízení a prověřování dodavatel Lhota věří, že se peněz jednou dočká. „Dělám vše proto, aby spravedlnost vyhrála. Nevzdám se," zmínil muž. (liv)