Se službou přišli jako první v Hustopečích, Bořetice a několik dalších obcí z okolí se nyní připojily. „Občas se stane, že někteří z méně pořádných lidí něco vyhodí, kam nemají. Kdo to zjistí, nemusí už chodit na obecní úřad nebo telefonovat, ale stačí mu doma párkrát kliknout. Starší lidé to asi nevyužijí, ti mají však mnohdy více času přijít osobně," říkal bořetický starosta Václav Surman.

Do středečního odpoledne byl počet nahlášených problémů nulový. První muž obce předpokládá, že se informace o existenci mapy závad mezi lidmi teprve rozšíří. Představit ji hodlá v nejbližším vydání zpravodaje. „Když se někde něco stane, můžeme se o tom díky mapě dozvědět daleko rychleji a zareagovat," pochvaloval si Surman.

Nápad na rozšíření aplikace z Hustopečí do dalších měst a vsí podle něj vznikl na setkání představitelů obcí tamního mikroregionu. Někteří souhlasili, jako například Starovičky, další odmítli. „Tím, že je nás více, se snížila částku na provoz. Ročně za to zaplatíme asi tři tisíce korun, což je přijatelné," doplnil Surman.

Po otevření se lidem zobrazí mapa obce, v níž najdou problémové místo a ve formuláři vedle jej popíší. Vložit lze i fotku. „Padl i názor, že by to mělo být anonymní. Jsem ale proti. Stačí si totiž představit jednoho nebo dva vtipálky, kteří by se na to napíchli a dělali si z nás srandu. Kvůli tomu jsme to nedělali," dodal starosta.