„Bude to tečka za problémem s bezdomovci v této budově. Demolice by měla být ukončená do března. Postup jsme si s firmou dohodli už na začátku ledna," upřesnil termíny břeclavský místostarosta Luboš Krátký. Celé bourání bude podle mluvčí radnice Elišky Windové stát bezmála 1,8 milionu korun.

Město již dříve odkoupilo pozemek s budovou od Českých drah s platným demoličním výměrem za téměř 1,3 milionu korun. „Tato cena byla stanovená s ohledem na ustanovení ve smlouvě, které podmiňuje provést demolici zmíněného objektu," sdělila v úterý Windová. Sousední bývalou stravovnu koupil soukromý investor.

Podle Krátkého bezdomovci místo opustili poté, co přístupy do budovy nechalo město zazdít. „Udělali jsme taková opatření, aby tam nikdo nemohl. I kvůli narušené statice," doplnil místostarosta.

Změnili adresu

Mluvčí strážníků Zdeněk Novák potvrdil, že v lokalitě je klid. „Než se ale budovy zabezpečily, lidé rozkradli, co se dalo, i všechno železo. Zdemolovali to úplně bezmyšlenkovitě. Pak se obě budovy natolik zajistily, že se do nich nikdo nedostal a situace se vyřešila. Nyní je na místě navíc i kamera," prohlásil Novák.

Strážníci si poté pohlídali, kam zhruba třicet bezdomovců po opuštění squatu v bývalé drážní poliklinice a bufetu půjde. „Takzvané sčítání lidí bez domova jsme udělali také před letošní zimou. Výsledek? Někteří odešli z města, další získali azylové bydlení, ostatní změnili adresu. Žijí třeba ve Vranově mlýnu nebo v různých přístřešcích a opuštěných místnostech," uvedl Novák.

Mluvčí strážníků připustil, že s vyklizením budov se bezpečnostní podmínky u nádraží zlepšily. „Pohybovali se tam dříve lidé pod vlivem alkoholu a jiných látek, žebrali o peníze, chovali se vulgárně," vzpomněl.

Břeclavští řešili před začátkem demolice ještě štítovou zeď. Ta musí kvůli vedlejší budově Českých drah zůstat nepoškozená.