Co si ale na Břeclavsku drží tradici, je Královský košt, který se v sobotu již popáté konal v hustopečském hotelu Centro.

Hustopeče byly předposlední zastávkou. Předtím byli s koštem už v Ostravě, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Českých Budějovicích. Nyní míří do konečné stanice v Praze. „Zdejší kraj je kolébkou vína. Spousta vinařů tady pořádá otevřené sklepy a další akce spojené s ochutnávkou vín. Královský košt je spíše akcí národního rozsahu. Chtěl jsem, abychom vyjeli i do velkých měst. Hlavě těch krajských, i když Hustopeče jsou v tomto případě výjimkou," přiznává sedmačtyřicetiletý muž.

V Hustopečích se přehlídka nejlepších vín těší oblibě. „Vždy se nám od města dostalo velké podpory. Bez toho bychom to ani dělat nemohli. Nechodí tam jenom místní. Dopředu vždy vidím seznamy hostů, takže vím, že spousta návštěvníků dojíždí z Brna nebo jiných měst z jižní Moravy. Jsem rád, že je tady takové zázemí," pochvaluje si spolupráci ředitel.

Každý z jednotlivých koštů je podle Branka Černého naprosto odlišný. „Vzpomenu třeba České Budějovice. To je přece město piva, přesto jsme si i tam dokázali získat pozornost. Stejně tak Ústí nad Labem. Místo, kde se stále potýkají s vysokou nezaměstnaností, ale stejně se našli lidé, co si na nás udělali čas. Beru to tak, že jsme se dali na vojnu a musíme bojovat, aby se lidem naše akce líbily," popisuje úsilí Černý.

Vinařský maraton ukončí v Praze. Zároveň však pořadatelé jezdí turné po vinotékách, kde představují patnáct nejlepších vín. „Na turné nakupujeme opravdu ta nejlepší vína. Snažíme se, abychom měli vždy dost návštěvníků. Chceme držet laťku a kvalitu vysoko a také chceme, aby se to líbilo nejen nám, ale hlavně i jiným vinařům a milovníkům vína. Vždy usilujeme o to, aby tam byla pro hosty příjemná a přátelská atmosféra," zmiňuje Černý hlavní myšlenku koštů a vinných turné.