Janík se totiž dosud veškerým snahám o předčasné ukončení nájmu úspěšně brání. „Chtěl jsem se dohodnout, ale kvůli praktikám města smlouvu dodržím,“ zatvrdil se Janík v minulých týdnech.

Nahraný rozhovor

Spor rozdmýchalo zejména zveřejnění nahrávky, na kterou jako první upozornil Břeclavský deník Rovnost. Na záznamu je podle všeho koaliční zastupitel Vítězslav Vala, který synovi provozovatele v jedné z břeclavských kaváren radí, aby na dohodu o předčasném ukončení smlouvy přistoupili. Jinak může dojít k variantě, že si vedení města najde důvod a odmítne dát na provoz plováren dotaci.

Setkání se zúčastnil také starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý, když se ale Vala rozhovořil, byl už pryč. „Na jedné schůzce, kde byl mladý Janík a Vala, jsem skutečně byl. Pokud vznikla nějaká nahrávka a je na ní něco závadného, ať ji předloží veřejnosti a především Policii České republiky. Jsem přesvědčený o tom, že jsem neřekl nic, za co bych se měl stydět. Nechává mě to velmi chladným,“ sdělil Ryšavý minulý měsíc.

Obliba letního koupaliště v Břeclavi postupně klesala, až se tisíce lidí raději poohlédly v okolí. Houfy jich míří do Hodonína nebo Rakouska.

Tvrdí, že dokonce podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Chci, aby policie tento případ důkladně prošetřila. Pokud někdo ze tří aktérů setkání skutečně porušil zákon, tak se to z vyšetřování dozvíme. A vyvodíme z toho také důsledky,“ citovala starostu referentka radnice Eliška Windová. Do vyřešení případu se první muž Břeclavi odmítá k případu vyjadřovat. Stejně tak nechce nic říkat ani Vala.

Údajný nátlak města každopádně podnikatele zatvrdil v tom, že na dohodu o ukončení nájmu nepřistoupí. „Není možné, aby se takto chovali. Chtěl jsem se dohodnout, ale tohle přece nejde. To, co padlo na nahrávce, je mafiánská praktika. To je skandální. S nahrávkou jdeme ven proto, aby se o tom lidé dozvěděli. Případ jsme předali advokátovi,“ sdělil Janík při zveřejnění záznamu. Upozornil také na to, že vedení města mu mnoho vytýká, přitom Břeclavi ročně ušetří tři miliony korun. Provozuje totiž areály levněji než dříve město.

Šéf nejsilnější opoziční strany Pro Region Pavel Dominik po zveřejnění nahrávky vyzval nahrané politiky k rezignaci. Odmítli.

Janík mladší tvrdí, že vedení města chce získat bazény za každou cenu. „Nahrávku jsem tehdy pořídil, protože jsem nějakou čertovinu tušil,“ oznámil před časem Janík mladší.

Narážel tím například na tahanici o téměř čtyři sta tisíc korun na drobné opravy krytého bazénu či snížení dotace na provoz o zhruba milion. Kvůli sporu o peníze za opravy se Janík odvolal ke krajskému úřadu. A uspěl. Dostane tak ještě úroky navíc. Zatím ale na peníze čeká marně. „Momentálně je to věc právníků. Z posledního středečního jednání však mám dobrý pocit,“ dodal Janík.

Jen s výjimkou

Vedení města plánuje předání správy plováren své organizaci Tereza. Politici tvrdí, že smlouvu chtějí ukončit dříve, protože se Břeclavané jezdí koupat do Rakouska nebo sousedního Hodonína.

Lidé oslovení redaktory Břeclavského deníku Rovnost se shodují, že je jim v podstatě jedno, kdo plovárny řídí. Chtějí ale navštěvovat kultivovaná zařízení, do čehož má zejména koupaliště daleko. Však také od roku 2006 nesplňuje podmínky hygieniků. Areál je otevřený jen díky výjimkám.

Janík tvrdí, že kvůli tomu uhání vedení radnice. Město podle něj má dát bazény do pořádku tak, aby vyhovovaly předpisům.

Koupaliště u soukromníka? Výjimka

Jižní Morava - Jestli Břeclav patří na jižní Moravě k výjimečným městům, pak je jedním z důvodů provoz plaveckého areálu. Až na výjimky se totiž o správu plováren v kraji starají zaměstnanci města.

Podobně jako v Břeclavi jsou na tom snad jen v Ratíškovicích na Hodonínsku, kde krytý bazén patří obci a o provoz se stará soukromá společnost Stokláska. „Problémy jsou vždycky, ale u nás minimální a vždy se nám je podařilo vyřešit za chodu. Zástupci firmy provozují bazén dlouhodobě a několikrát již přišli s návrhy, které mají ušetřit náklady. Jsme spokojení,“ sdělil starosta Ratíškovic Josef Uhlík.

V loňském roce vložilo vedení tamního obecního úřadu šest milionů korun na opravy. Návštěvníci bazénu si mohou všimnout nových oken či vzduchotechniky. „Provoz bazénu je každopádně ztrátová záležitost. Ročně doplácíme stovky tisíc korun a podle našeho zjištění jsme na tom v okolí skoro nejlépe. Jinde jdou částky do milionů,“ podotkl Uhlík. Na rozdíl od Břeclavi v Ratíškovicích o změně provozování plovárny neuvažují.

Bazény řešily soudy

V řadě měst jižní Moravy ale mají či měli do harmonických vztahů daleko. Například v Bučovicích na Vyškovsku vzniklo před lety koupaliště na soukromém pozemku. Případ se dostal až k soudu. Majitel se nakonec v roce 2010 dohodl s novým vedením bučovické radnice.

Bouřlivé diskuze ohledně bazénu byly také před pěti lety ve Znojmě. Plovárna Louka tam kvůli chybě úředníků fungovala dva roky bez platného stavebního povolení. Situací se zabýval Nejvyšší správní soud, který zamítl stížnost vedení radnice proti verdiktu Krajského soudu v Brně. Ten povolení dříve zrušil, protože chybělo posouzení vlivu na životní prostředí. Plovárna se tak stala černou stavbou. Vedení města nakonec získalo povolení zpětně.

Podnikatel: Vala chce bazén pro sebe

Břeclav - Až policisté, státní zástupce, případně soud nejspíš vyřeší, zda se provinil někdo z účinkujících na záznamu, který loni na jaře tajně pořídil syn provozovatele břeclavského koupaliště Robert Janík. Kdy bude případ vyřešený, je ovšem nejasné.

Na záznamu je slyšet starosta Břeclavi Oldřich Ryšavý, který podle svých slov podal trestní oznámení na neznámého pachatele. Chce zjistit, zda někdo na záznamu neporušil zákon. V nahrávce kromě něj mluví zastupitel Vítězslav Vala. Ten po starostově odchodu Janíkovi mladšímu nastínil, že pokud nekývnou na předčasné ukončení nájemní smlouvy, je možné najít důvod, proč jim neudělit dotace. „Nemohu k tomu nic sdělit a ani nehodlám. Šetření pokračuje.“ oznámil Vala a položil telefon.

Starosta Oldřich Ryšavý.

Kdo je vlastně muž, jehož slova vzbudila takový poprask? Předně podnikatel s motorkami a člen vedení břeclavské ČSSD. Provozovatel koupaliště a krytého bazénu Zdeněk Janík je přesvědčený, že Vala se touží stát správcem plováren a představitelé města mu k tomu pomáhají.

Starosta se od chování Valy na schůzce distancuje. Tvrdí, že pověření jednat za vedení města neměl. A také Vala v dřívějším písemném vyjádření napsal, že šlo pouze o jeho soukromý názor. Zastupitel navíc přiznává, že se o místo v městské společnosti Tereza, která se v budoucnu má o plavecké areály starat, skutečně ucházel. Ve výběrovém řízení ale neuspěl. Místo obsadil Pavel Švandelka, který se na pozici přesunul z obdobné společnosti v Hodoníně.

Ačkoliv od starostova prohlášení o trestním oznámení uběhl zhruba měsíc, policisté se případem nezabývají. „Zatím žádné takové trestní oznámení neprověřujeme,“ potvrdila tento týden ve středu policejní mluvčí Kamila Haraštová. Jedinou variantou proti je, že s případem pracují lidé na státním zastupitelství. Ti však odmítají cokoliv komentovat.

V roce 2003 byl areál na zavření, vzpomíná Janík

Břeclav - O katastrofálním stavu mluví provozovatel krytého bazénu v Břeclavi Zdeněk Janík, když vzpomíná na rok 2003, kdy městské zařízení přebíral. „Těch závad bylo skutečně hodně. Hrozilo, že se bazén bude muset uzavřít,“ říká Janík.

Vzpomíná, že když provoz přebírali, museli bazén natočit kamerou. „Kazety mám stále k dispozici,“ tvrdí podnikatel, jenž plovárny převzal z rukou městské společnosti Tereza. V té době se o břeclavský krytý bazén staralo dvacet lidí, které platilo ze své pokladny město. Nyní jich zvládá stejnou práci jedenáct.

Jedním z nejzásadnějších problémů byl například průsak vody do suterénu. „Chyběla izolace, takže voda protékala dolů a rezavěly všechny kovové části. Samozřejmě se tam šířila plíseň. Koupaliště na tom bylo dost podobně. V havarijním stavu a před zavřením,“ vzpomíná Janík, jenž tehdy dostal za úkol bídný stav napravit.

Bylo třeba vyměnit okna, dveře a opravit prostory, kudy návštěvníci k bazénu kráčí. Stejně jako akustiku. „Ze svého jsem investoval skoro dva miliony korun,“ vyčíslil Janík.

Ilustrační foto

Ve srovnání s rokem 2003 přijdou dnes návštěvníci po-dle něj do zvelebeného prostředí, kde si lze užít volné chvíle nebo protáhnout tělo. „Lavičky a sedačky jsou plastové, opravili jsme topení, stejně tak vzduchotechniku či strop. Dveře, které byly dřevěné, jsme nechali vyměnit za plastové. V hlavním vchodě jsou navíc dvojité,“ vyjmenovává nejzásadnější opravy provozovatel.

A neopomíná zmínit ani kompletní opravu sauny. „Tu původní hygienici a bezpečnostní technik zrušili. Byla v takovém stavu, že jsme ji museli celou vybourat a udělat úplně novou. Do toho jsme se pustili hned v roce 2004,“ říká Janík.

Přiznává, že když bazény přebíral, měl obavy, do čeho se vlastně pustil. „Do budoucna už žádnou rekonstrukci za své peníze neplánuji. Vedení města řeklo, že si bude opravy řídit samo. Proto mi také nechtějí dát dotaci skoro čtyři sta tisíc korun, které si vzali zpět,“ míní podnikatel.

Janík se kvůli zastavenému přísunu peněz na opravy obrátil na krajský úřad. Krajští úředníci rozhodli, že představitelé Břeclavi mají peníze Janíkovi zase poslat. „Dosud se tak ale nestalo. Vrátili nám jen pokuty, které jsme museli podle nich zaplatit,“ dodává Janík, který společně se synem vede plaveckou školu Delfín.

Ve středu dopoledne se podnikatel sešel s místostarostou Břeclavi Jaroslavem Parolkem, aby se domluvili na vyúčtování peněz. Jak jednání dopadla, ovšem nebylo do uzávěrky tohoto vydání jasné. Pokračovat totiž budou i v příštím týdnu.